Jánossy Alíz üdítő, hagyományos levese, hajdanán túrós puliszkával körítve a mezőn dolgozó emberek eledele volt. Ma már ez a szokás kiment divatból, a salátaleves viszont megmaradt, és épp most az ideje elkészíteni.
Elkészítési idő: 30 perc.
Hozzávalók
1-2 fej saláta, 2-3 cikk fokhagyma, 4-5 tojás, 1 evőkanál liszt, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, kevés tej, só, ecet.
Elkészítése
1. A salátát megpucoljuk és több rendben folyó víz alatt átmossuk, a fokhagymát megpucoljuk és apróra vágjuk.
2. Egy edényben odateszünk főni kb. 1-2 liter vizet, ízlés szerint sózzuk, majd amikor már fő, hozzáadjuk a megpucolt salátát.
3. Eközben a szalonna zsírját kiolvasztjuk, a pörcöket egy tányérra szedjük, a serpenyőből letöltjük a fölösleges zsírt, csak annyit hagyunk meg, amennyi egy omlett sütéséhez szükséges.
4. A tojásokat egy kanál liszttel felverjük és a serpenyőben maradt zsíron „púpos tojásrántottát”, azaz omlettet sütünk. A kész omlettet vágódeszkára borítjuk és felkockázzuk, majd a fövő leveshez adjuk a fokhagymával együtt.
5. A tejfölt elsodorjuk kevés tejjel, illetve merőkanálnyi meleg levessel, majd a leveshez öntjük. Tálalás előtt visszatesszük a szalonnapörcöket és ecetet adunk mellé, hogy mindenki saját ízlése szerint savanyíthassa.
Jó tudni!
• A tálalóedényben is lehet savanyítani a levest, de nem ajánlott az egész levest ecetezni, mert hamarabb megromlik.
• A fokhagymát mindig a főzés vége felé tegyük az ételbe, mert intenzívebb marad az íze.
4 megjegyzés:
Friss zöld kaprot is adjunk a végén a leveshez!
Ehhez a recepthez nem kell kapor, amiről te beszélsz az a Kapros salátaleves és nem tojással hanem kajzerrel készül. készül
Kedves Maya! Hol írtam ebben a receptben kaprot? Csak kérdem, mert kétszer nagyon figyelmesen átolvasva sem találtam sehol. :))) Nem lehet, hogy Ön valahol máshol olvasott valami receptet és véletlenül ide kommentelt? :)))
Nem önnek írtam, hanem a NÉVTELEN KOMMENTELŐNEK válaszoltam....
Megjegyzés küldése