Ha valami könnyű és finom levesre vágyunk, akkor készítsünk köménymaglevest! A köménymagleves előnye, hogy gyorsan készül, kiváló egy olyan hétfői napra, amikor még a fű sem nő. A másik előnye, hogy sokféleképpen készíthető, levesbetétnek tehetünk bele pirított kenyérkockát, galuskát, vagy buggyantott tojást, mint ahogy M. Réka tette.
Elkészítési idő: 40 perc. Ízletes, könnyű leves, amit hajdanán többféle változatban készítettek, annak függvényében, hogy levesbetétnek mi került bele.
1 kisebb fej hagyma, 1 kiskanál köménymag, 1 kiskanál liszt, 1 kiskanál pirospaprika, 1 nagyobb sárgarépa, 1 kávéscsészényi reszelt (ha nincs, akkor csigatészta vagy galuska) és annyi tojás, ahány személynek tálaljuk.
1. A hagymát apróra vágjuk, a köménymagot megtörjük, és kevés olajon üvegesre pirítjuk.
2. A sárgarépát megpucoljuk, a köménymagos hagymára reszeljük, megszórjuk liszttel, pirospaprikával, és gyorsan összekeverjük, hogy a paprika ne égjen meg. Kevés hideg vízzel felöntjük, csomómentesre keverjük, majd annyi vizet adunk még hozzá, amennyi levest akarunk készíteni. Addig főzzük, míg a sárgarépa megpuhul.
3. Hozzáadjuk a reszeltet, és ezt is puhára főzzük.
4. Végül belebuggyantjuk a tojásokat, és levesszük a tűzről. A tojás néhány perc alatt így is puhára megkészül.
Jó tudni!
• A reszelt hajdanán népszerű levesbetét volt, ami úgy készült, hogy egy tojással és annyi liszttel, amennyit felvett, kemény levestésztát gyúrtak, majd a reszelő nagy fokán lereszelték.
• Ha erős a tűz a leves alatt, a tojás megkeményedik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése