2013. július 19., péntek

Feketeribizli-szörp

A feketeribizlinél maradva, ha már dzsemet készítettünk és még mindig rengeteg gyümölcsünk van, amivel nem tudjuk, mihez kezdjünk, készítsünk feketeribizli-szörpöt. A szörp előnye amellett, hogy gyerekek is ihatják, hogy igen jótékony hatású vérszegénység ellen. Másrészt, finomabb és egészségesebb bármelyik kereskedelemben kapható üdítőnél.

Elkészítési idő: 1-2 óra, a mennyiségtől függően. A fekete ribizli magas A-, C- és E-vitamintartalmánál fogva kiváló immunrendszer-erősítő. Segíti a káros koleszterin lebontását, emiatt jelentős szerepe van az érelmeszesedés megelőzésében, ugyanakkor serkenti a máj enzimrendszerét, amely a vért méregteleníti.

1 l feketeribizli-léhez 1 dkg citromsav, 1 kg cukor és 1 l víz, szalicil. 

1. A fekete ribizlit leszemezzük, megmossuk, mély tálba tesszük, megszórjuk citromsóval, és kézzel vagy krumplitörővel összezúzzuk. 24 órát letakarva hűvös helyen állni hagyjuk.
2. Ezután gézbe téve kifacsarjuk a levét.
3. Megmérjük a lé mennyiségét, és minden liter léhez egy kilogramm cukrot és egy liter vizet teszünk.
4. Fakanállal addig kavarjuk, amíg a cukor teljesen elolvad, majd kimosott üvegekbe töltjük, tetejére kevés szalicilt teszünk és ledugaszoljuk.

Jó tudni! 

• A feketeribizli-szörp főzés nélkül is eláll.
• Ha a ribizliléhez nem adunk vizet, csupán a cukrot tesszük bele, és úgy kavarjuk ki, ízletes ribizlikocsonyát kapunk.

Jó étvágyat!

10 megjegyzés:

Vicuska írta...

Ezt a módszert kipróbálom!

Unknown írta...

Jo recept, most keszitettem oda, kivancsi vagyok a vegeredmenyre' Hajra fekete ribizli!!

Martin írta...

Tavalyi évben csináltam meg a szörpöt a recept alapján, annyi különbséggel, hogy szalicil helyett szörp tartósítót tettem bele. Szuper az íze, nagyon jól eláll az üvegekben. Idén a lekvárt fogom megpróbálni!

Unknown írta...

Most fogom kipróbálni

Unknown írta...

Szép napot kivánok, mivel most először szeretnék fekete ribizli szörpöt készíteni ez a recept után, csak lenne egy kérdésem nem kellene felfőzni,hogy a baktériumok elpusztuljanak? Ha igy teszem el egy idő után nem kezd el főni a szörp? Előre is köszönöm a válaszát.

Alíz írta...

Ebben az esetben a cukor tartósít, ez azt jelenti, hogy a megadott mennyiséget bele kell tenni. Ha netán "trükközik" a cukorral és kevesebbet tesz bele, felfőhet, s akkor is, ha nem tesz bele tartósítószert. De akkor is felfőhet, ha nem dolgozik tisztán: nem frissen mosottak az eszközök, edények, amik érintkeznek a szörppel, vagy ha nem tiszta, pormentes a konyha.

Unknown írta...

Na én 2018-ban így csináltam és 28 ezer Ft-os kár lett a konyhámban. Az idén újra próbálkozom, de fel fogom főzni :)

Alíz írta...

Ha a 28 ezer forintos kár azt jelenti, hogy megromlott a szörpje, annak több oka lehetett.
1. Gyenge minőségű volt a ribizli.
2. Gyenge minőségű volt a cukor - mi itt Székelyföldön cukorrépából készült curot használunk a befőzásekhez -, vagy nem tette bele a megadott mennyiséget.
3. Nem használt tartósítószert vagy nem tette bele a kellő adagot.
4. Nem fordított kellő gondot befőzéskor a higiéniára: nem voltak tiszták az eszközök, amelyek érintkeztek a szörppel, nem voltak tiszták a tárolóedények (üvegek).
Amúgy meg nagyon meglep, hogy hagyta kárbaveszni a szörpöt, mert a megbuggyant szörpből még mindig lehet jó ízű ribizlibor, ha hagyják, hogy kiforrja magát, s ha a bor is tovább erjed, lehet belőle nagyon finom ecet. Semmiképp nem hagytam volna kárbaveszni...
S ha az idén felforralja a ribizliszörpjét, de nem fordít gondot a fennebb felsorolt dolgokra, garantálom, ugyanúgy meg fog romlani, mint tavaly. Ebben az esetben viszont én jó idejében szóltam...

Unknown írta...

Tavalyelőtt nem tettem bele tartósítószert. Csak 1 üveg lőtte szét a konyhámat. A többi üveg szörpöt felföztem és semmi baja nem lett.

Alíz írta...

Igen, ez is egy opció, fel lehet főzni a feketeribizli-szörpöt, s talán az élvezeti értéke megmarad, de a jótékony, gyógyhatása már nem. Mi itt, Székelyföldön azért tesszük el hideg eljárással a ribizliszörpöt, mert így benne maradnak a vitaminok, amik bizony főleg télen igencsak hasznosak. A biztonság kedvéért teszünk bele egy kis tartósítószert is - ami nem ördögtől való, tekintve, hogy minden üzletből vásárolt termékben benne van - de inkább csak a szörp tetejére tesszük, és felbontáskor az első löttyintéssel ki is dobjuk belőle.