Téli időszakban nagy népszerűségnek örvendenek a savanyú káposztából készült ételek, így különféle rakott káposzták is. S. Ildikó rakott káposztája attól érdekes, hogy krumpli pürével és kolbászkarikákkal rakta le.
Elkészítési idő: 1,5 óra. Különleges változata a rakott káposztának, amit tartalmas másodikként tálalhatunk.
Személyenként 20 dkg vágott, savanyú káposzta, 1 evőkanál zsír vagy kevés olaj, 2-3 közepes méretű krumpli, 20 dkg füstölt kolbász, 10 dkg vaj, 1,5 deci tej, ízlés szerint só.
1. A savanyú káposztát szép vékonyra vágjuk, ha túl savanyú, kimossuk és kevés zsiradékon puhára pároljuk.
2. A kolbászt felkarikázzuk, és zsírban ropogósra sütjük.
3. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, kockára vágjuk, sózzuk, és annyi vízzel, amennyi épp ellepi, megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, megtörjük, és a vajjal, tejjel jó habos pürét kavarunk.
4. Egy kerek tálba a hozzávalókat lerakjuk: egy rend párolt káposzta, rá a krumplipüré, amit meglocsolunk azzal a zsírral, amiben a kolbász sült, a pürét gazdagon megrakjuk kolbászkarikákkal, majd újra párolt káposztát teszünk, és addig ismételjük, amíg hozzávalók elfogynak.
5. A rakott káposztát kissé megnyomkodjuk, és egy tálra kiborítjuk.
6. Tetejét habzsákba tett krumplipürével és kolbász karikákkal díszítjük.
Jó tudni!
• Ha a kolbászt kihagyjuk a rakott káposztából, köretként is tálalhatjuk különböző húsok mellé (fokhagymás szelet, csavart hús, kacsasült stb.). Piroskáposztával még mutatósabb.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése