2014. február 6., csütörtök

Rakott káposzta kolbászkarikákkal

Téli időszakban nagy népszerűségnek örvendenek a savanyú káposztából készült ételek, így különféle rakott káposzták is. S. Ildikó rakott káposztája attól érdekes, hogy krumpli pürével és kolbászkarikákkal rakta le.

Elkészítési idő: 1,5 óra. Különleges változata a rakott káposztának, amit tartalmas másodikként tálalhatunk. 

Személyenként 20 dkg vágott, savanyú káposzta, 1 evőkanál zsír vagy kevés olaj, 2-3 közepes méretű krumpli, 20 dkg füstölt kolbász, 10 dkg vaj, 1,5 deci tej, ízlés szerint só. 

1. A savanyú káposztát szép vékonyra vágjuk, ha túl savanyú, kimossuk és kevés zsiradékon puhára pároljuk. 
2. A kolbászt felkarikázzuk, és zsírban ropogósra sütjük. 
3. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, kockára vágjuk, sózzuk, és annyi vízzel, amennyi épp ellepi, megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, megtörjük, és a vajjal, tejjel jó habos pürét kavarunk. 
4. Egy kerek tálba a hozzávalókat lerakjuk: egy rend párolt káposzta, rá a krumplipüré, amit meglocsolunk azzal a zsírral, amiben a kolbász sült, a pürét gazdagon megrakjuk kolbászkarikákkal, majd újra párolt káposztát teszünk, és addig ismételjük, amíg hozzávalók elfogynak. 
5. A rakott káposztát kissé megnyomkodjuk, és egy tálra kiborítjuk. 
6. Tetejét habzsákba tett krumplipürével és kolbász karikákkal díszítjük. 

Jó tudni! 
• Ha a kolbászt kihagyjuk a rakott káposztából, köretként is tálalhatjuk különböző húsok mellé (fokhagymás szelet, csavart hús, kacsasült stb.). Piroskáposztával még mutatósabb.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: