2013. október 4., péntek

Hordós savanyúság (muratura)

Egyik legjobb savanyúság, ami létezik a világon, ráadásul elkészítése sem bonyolult, csupán jó minőségű zöldség kell hozzá és egy kis figyelem a tisztaságra. Sajnos, nálunk lehavazott - legalábbis a hegyekben - de még van zöldség a piacokon és akár "véghajrában" is el lehet készíteni K. Réka ínyencségét.

Elkészítési idő: mennyiség függvényében 2-3 óra. Közkedvelt téli savanyúság, egyszerű elkészíteni, és minden vitamintartalmát megőrzi a zöldség, hisz hideg eljárással készül. 

Uborka, zöldparadicsom, káposzta, sárgarépa, karfiol és görögdinnye tetszés szerinti mennyiségben és arányban. 
Fűszerek: szemes bors, kapor, csombor, mustármag, fokhagyma, torma. 
Feltöltőlé: 1 l vízhez 1 evőkanál só. 

1. A zöldségeket megmossuk és a fűszerekkel együtt egy hordóba lerétegeljük. Ha kisebb adagot teszünk el, megfelel egy nagyobb üveg is. 
2. Annyi vizet töltünk rá, hogy jól ellepje. A vizet letöltjük, megmérjük a mennyiséget, és ugyanannyi tiszta vizet főni teszünk. Minden liter vízhez egy púpozott evőkanál sót teszünk, felforraljuk, majd lehűtjük, és a zöldségekre rátöltjük. 
3. A zöldségeket néhány napig érleljük, közben megforgatjuk a levét, hogy összeérjenek az ízek. A legegyszerűbb, ha erőteljesen megrázogatjuk a hordót vagy belefújunk a lébe egy gumicsővel. Ezután megkóstoljuk, és ha eléggé savanykásnak érezzük, azt jelenti, hogy a tejsavas erjedés végbement, teljesen kiforrt a savanyúság. Ekkor szalicilt szórunk a tetejére, és már fogyaszthatjuk is.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: