2014. január 13., hétfő

Füstölt oldalas párolt savanyú káposztával

 
Kezdődjön az új év egy közkedvelt klasszikussal, a füstölt oldalast párolt savanyú káposztával szinte mindenki ismeri. B. Rita ételében sincs semmi faxni, hagyományos, egyszerű és nagyszerű.

Elkészítési idő: 1,5 óra. A hagyományos székely konyha egyik közkedvelt téli főétele. 

2 fej savanyú káposzta, 30 dkg füstölt oldalas, 50 dkg füstölt császárszalonna, 2 fej vöröshagyma, 1-2 evőkanál zsír vagy olaj, 1-2 cikk fokhagyma, 2-3 babérlevél, 1 mokkáskanál köménymag, bors. 

1. A hagymát megpucoljuk és apró kockára vágjuk; az oldalast a csontok mentén felszeleteljük, a császárszalonnából hasonló szeleteket vágunk; a savanyú káposztát cérnavékonyra vágjuk. 
2. A hagymát aranysárgára dinszteljük, felöntjük kevés vízzel, beletesszük a felszeletelt császárszalonnát és az oldalast. Fokhagymával, babérlevéllel és köménymaggal ízesítjük, majd fedő alatt, csendes tűznél, az elfőtt levét időnként kevés vízzel pótolva puhára pároljuk. 
3. Amíg a hús készül, a káposztát – ha nagyon savanyú – hideg vízben átöblítjük és kevés zsíron vagy olajon, vizet töltve alá, puhára pároljuk. Borssal ízesítjük. 
4. A párolt káposztát tányérra halmozzuk, majd mellétesszük az oldalas- és császárszalonna-szeleteket. 

Jó tudni! 
• A császárszalonna- és oldalasszeleteket párolás után átpiríthatjuk forró olajban.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: