A megszokottól eltérő, mediterrán ízvilágú étel jól jön egy ilyen zimankós téli napon. Különösen azoknak ajánljuk Rita pompás raguját, akik szeretik a hús-gyümölcs kombinációt.
Elkészítési idő: 40 perc. Keleties ízvilágú az alábbi édes-savanyú csirkepörkölt, ami gyorsan elkészíthető, foglalt háziasszonyoknak ajánljuk.
50 dkg csirkemell, 1 kisebb fej fehérhagyma, 30 dkg csiperkegomba, 1 kisebb kaliforniai paprika, 1 kisdoboz ananászkompót, só, bors, pirospaprika, olaj; 1 vizespohárnyi rizs a körethez.
1. A rizset pici olajon fehéredésig pörköljük, így elkerülve, hogy szétessen a fövés során. Felöntjük két pohár meleg vízzel, enyhén sózzuk, és erős tűzön folytonosan kavargatva addig főzzük, amíg zubogva forr. Ekkor lefödjük, nedves konyharuhával a fedő körül körbetekerjük, hogy ne szökhessen meg a gőz, és levesszük a tűzről. Kb. 15 perc alatt elkészül a rizs.
2. Amíg a rizs elkészül, a hagymát apró kockára vágjuk, és kevés olajon üvegesre dinszteljük.
3. A csirkemellet felkockázzuk, hozzáadjuk a hagymához, és addig dinszteljük, amíg megpirul. Ekkor hozzátesszük a felkockázott kaliforniai paprikát és a gombát. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk kevés pirospaprikával. Fedő alatt a saját levében készre pároljuk.
4. Hozzátesszük az ananászkompótot, ízlés szerint a levéből is töltünk alá.
5. Párolt rizzsel tálaljuk.
Jó tudni!
• Csirkemell helyett elkészíthetjük sertéslapockából is, ezt azonban hosszabb ideig főzzük.
• Ha rizs helyett vegyes zöldségkörettel vagy köret nélkül fogyasztjuk, fogyókúrás étrendbe is beilleszthető.
Jó étvágyat!
2 megjegyzés:
székely konyha vs.ananász
Kori baba: Igen. Főznek a Székelyföldön is olyan ételeket, amiben van ananász, nem csak Floridában. Ugyanis mostanság van ananász nálunk is.
Megjegyzés küldése