2014. február 21., péntek

Túrófánk-variációk

Mindegy milyen formában, csak fánk legyen! Ilyenkor farsangban igencsak kelendő a fánk, lehet az töltött, vagy sima, porcukros. Az egyik kedvenc változata a fánknak a túrófánk vagy papanas, ami igencsak könnyen formázható. Ezt tette S. Ildikó is játszadozott a fánktésztával, megtöltötte, mint a fenti képen látható, de megformázta kör alakban is. 

Elkészítési idő: 1,5 óra. Az alaptésztából tetszés szerint szaggathatunk karikákat, golyókat, vagy két fánkot összeragasztva megtölthetjük kemény lekvárral, aszalt szilvával. 

40 dkg tehéntúró, 1 evőkanál kristálycukor, 1 vaníliás cukor, csipetnyi só, 4 tojássárgája, 1 evőkanál tejföl, 1 citrom reszelt héja, 40 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna; tetszés szerint aszalt szilva vagy kemény lekvár, illetve porcukor a fánk megszórásához. 

1. A túrót a cukorral, tojássárgájával, tejföllel, sóval, citromhéjjal és a szódaporral összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a lisztet. 
2. Az alaptésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk, vagy tetszés szerinti formára alakítjuk, illetve megtöltjük lekvárral vagy aszalt szilvával. Ezután forró olajban kisütjük 
3. A megsült fánkot vaníliás porcukorral meghintjük, melegen tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A túrófánk tésztája ragad, nehéz vele dolgozni, ezért ha a tehéntúró krémszerű, nem száraz, a tejfölt kihagyhatjuk belőle. 
• A tésztával ajánlott olajozott vagy jól meglisztezett deszkán dolgozni. 
• Ha rusztikus fánkot szeretnénk, egyszerűen kanállal szaggassuk forró olajba a tésztát.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: