2014. február 26., szerda

Szódaporos túrós galuska

Kitűnő étel tél vége felé mindenféle túrós tészta vagy puliszka. Kászonban viszont készítenek egy különleges szódaporos galuskát és azt túrózzák be - a receptjét Okos Dénes, a Vackor Panzió tuljdonosa osztotta meg a Székely Konyha olvasóival. A nagyszerű szódaporos túrós galuskát pedig Bodó Franciska készítette el.

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Kitűnő vacsora, de akár második fogásként is felszolgálhatjuk. 

1 kg liszt, 1 púpozott evőkanál szódabikarbóna, 1 púpozott evőkanál só, 1 tasak sütőpor, 8 dl ásványvíz, juhtúró ízlés szerinti mennyiségben. 

1. A lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a sütőport, majd az ásványvizet, és összegyúrjuk. 
2. Az így nyert tésztát tíz egyenlő részre osztjuk, és mindegyik közepébe túrót teszünk, majd gombóccá formáljuk. 
3. Bő, enyhén sós vízben a gombócokat 20 percig főzzük, leszűrjük, lábosba tesszük, és a tetejét megszórjuk túróval, majd összemelegítjük. 
4. Tálaláskor tejfölt adhatunk mellé. 

Jó étvágyat!

Erdőjárók kedvence az étlapon 

Manapság a székelyföldi éttermek étlapján előkelő helyen szerepel a francia cordon bleu, a svájci sajtleves vagy az olasz lasagne és az osztrák bécsi szelet, de akár szecsuáni csirkét is rendelhetünk. Azonban alig találni olyan vendéglőt, ahol egy tisztességes túrós puliszkát vagy gombapaprikást rendelhetnénk. Szerencsére nem éppen mindegyikre jellemző ez a tendencia, olyan is akad, ahol az étlap előkelő helyein hagyományos, a vidékre jellemző ételek találhatók. Ilyen például a kászoni Vackor-panzió. „Nálunk a napi menü mindig valami jó házias, hagyományos étel” – közölte Okos Dénes, a panzió tulajdonosa. Elmondta, náluk lényeges szempont, hogy a kedves vendég valami olyasmit is kóstolhasson, ami a vidék jellegzetessége, így nem véletlenül került az étlapra több családi recept, köztük olyan is, amit a tulajdonos a nagyanyjától tanult. Ezek egyike a szódaporos túrós galuska, amit a panzió szakácsnője, Bodó Franciska készít a legjobban, ezért is döntöttek úgy, hogy minden szerdán ezt ajánlják a Vackor-panzióba betérőknek. Okos Dénes azt is elmondta, hogy a végtelenül egyszerű étel hajdanán erdőjáró, favágó emberek kedvenc vacsorája volt, amit szigorúan juhtúróval készítettek. A receptet egyébként nagymamájától, Ferencz Teréztől tanulta, s mivel nagyon szereti, sokat nem lamentált azon, hogy étlapra kerüljön vagy sem. 

Jánossy Alíz

Nincsenek megjegyzések: