2014. január 15., szerda

Babfőzelék

Igazi, ízletes téli étel a babfőzelék! Kolbásszal, vagy más feltéttel, de akár anélkül is pompás főfogás lehet valami egyszerű, könnyű leves után. Fogyaszthatjuk hagymával vagy olajos káposztacikával mindenképp finom S. Ildikó főzeléke.

Elkészítési idő: 1,5-2 óra. Vidékenként sok formában fogyasztják a babot – közismertebb nevén a paszulyt –, készülhet belőle leves, főzelék, gulyás vagy tört paszuly. Ráadásul azon zöldségek közé tartozik, amit általában mindenki szeret. 

0,5 kg szárazbab, 1 fej hagyma, 1 cikk fokhagyma, 1 sárgarépa, 1-2 babérlevél, 1 evőkanál libazsír, 1 evőkanál liszt, só, kevés paradicsomlé és tejföl ízlés szerint. 

1. A babot megpucoljuk, megmossuk, és előző este hideg vízben beáztatjuk. 
2. Másnap a babot bő, enyhén sós vízben főni tesszük, illetve amíg fő, megpucoljuk a hagymát és a sárgarépát, majd mindkét zöldséget kockára vágjuk. 
3. A hagymát a libazsíron megdinszteljük, hozzáadjuk a sárgarépát, majd a félig megfőtt babot. Felöntjük forró vízzel, hozzáadunk 1-2 babérlevelet, a zúzott fokhagymát, és utánsózzuk, ha szükséges.
4. Miután puhára főtt a bab, egy evőkanál lisztből vékony rántást készítünk, besűrítjük vele a főzeléket, és kevés paradicsomlével ízesítjük. 
5. Tálaláskor tejfölt keverünk el benne, majd a tetejére sült, füstölt kolbászt teszünk. 

Jó tudni! 
• Disznóvágás után a disznó fejéből és egy kiló paszulyból a fenti recept alapján házi paszulykonzervet készíthetünk, amit befőttesüvegekbe rakva, kidunsztolva tartósítunk. Ebben az esetben kihagyjuk a rántást a főzelékből.

Jó étvágyat!

9 megjegyzés:

Lorincz Istvan írta...

Nagyon köszönöm, hogy megírta.
Elkészítem holnap.Már be is áztattam
némi fehérbabot.
Bár eredetileg örmény paradicsomos fehérbabfőzelékreceptet kerestem, melyen nagymamám mennyein készített (Boncidai örmény származású)ám ez a székely paszujfőzelék igen hasonlít, így örömmel készítem el itt Japánban.
Egy távolba szakadt kolozsvári, Isten Szolgája.

Lorincz Istvan írta...

Nagyon köszönöm, hogy megírta.
Elkészítem holnap.Már be is áztattam
némi fehérbabot.
Bár eredetileg örmény paradicsomos fehérbabfőzelékreceptet kerestem, melyen nagymamám mennyein készített (Boncidai örmény származású)ám ez a székely paszujfőzelék igen hasonlít, így örömmel készítem el itt Japánban.
Egy távolba szakadt kolozsvári, Isten Szolgája.

Alíz írta...

Kedves István!

Nagyon örülök, hogy tetszik a babfőzelékünk és annak is örülök, hogy említette az örmény változatát is. Utánanézünk, hiszen a Székely Konyha szerkesztőségének többsége gyergyószentmiklósi - vagy a közelben él - nem gond örmény ételek receptjeit kutatni. Ígéretet nem teszek rá, hogy hamarosan közzétesszük, de felkutatjuk a receptet, hátha valamelyik ügyes örmény nénike még készíti azt a változatot, amit az Ön nagymamája is készített. :)

Unknown írta...

Az örmény változat nem került elő esetleg?

Unknown írta...

Édesapám erdelyi ember volt, gyermekkoromban sokat at nyaraltam Vajdahunyadon. Ott ettem ilyen főzeléket, azóta keresem a receptjet. Hálásan köszönöm!

Szabados írta...

Csak azt szeretném megkérdezni hogy,a főzelékekbe mindegy hogy milyen,rántás vagy habarás megy ? Kőszőnőm a választ.

Alíz írta...

Sima rántás: liszt + valamilyen zsiradék - ezt kipirítani, felengedni hideg vízzel, majd a fövő főzelékhez adni. De ha habarással inkább szereti, lehet azzal is készíteni, de rántással ízletesebb.

Unknown írta...

Székelyföldiek ràntással készítik... úgy az igazi !

Alíz írta...

De nemcsak rántással készítik, hanem néha habarással, máskor a saját anyagával sűrítik. Ahány ház, annyi szokás! - még a Székelyföldön is. :)))