2014. szeptember 10., szerda

Paszulyos zakuszka

Itt a zakuszka készítésének ideje! A kitűnő örmény zöldségkrémet sokan szeretik, mi pedig a Gyergyói-medence legjobb zakuszkareceptjeit kínáljuk mostantól kezdve sorozatban néhány napig az olvasóinknak. Most kell elkészíteni, hiszen minden hozzávaló most a legolcsóbb.

Elkészítési idő: 2 óra. Ezzel a recepttel nyert első díjat a gyergyócsomafalvi Madarász Zsuzsánna a 2012. novemberében Gyergyószentmiklóson szervezett Zakuszkapartin, klasszikus zakuszka kategóriában. Zakuszkájának különlegességét az adja, hogy szabad tűzön, bográcsban készül. 

5 kg paradicsompaprika, 1 kg bab, 7 dl olaj, 1 kg hagyma, 2 kg paradicsom, só, bors, babérlevél. 

1. A zöldségféléket megmossuk, megpucoljuk, a hagymát a paradicsompaprikával ledaráljuk; a babot sós vízben előfőzzük, felét ledaráljuk. A paradicsomot meghámozzuk, és szintén ledaráljuk. 
2. A ledarált hagymát és paprikát az olajon megdinszteljük, majd amikor kezd feljönni az olaj a tetejére, hozzáadjuk a darált paradicsomot is, és tovább dinszteljük. 
3. Amikor ismét kezd feljönni az olaj a tetejére, hozzáadjuk a babot is, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, és addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére. 
4. A kifőtt zakuszkát tisztára mosott üvegekbe rakjuk, ledugaszoljuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Jó tudni!
* A zakuszka készítésének fortélyairól a linken lévő bejegyzésben találnak hasznos tudnivalókat!

Jó munkát majd jó étvágyat!

12 megjegyzés:

Szabó Vali írta...

Ez a recept alapján csináltam tavaly, első év amikor készült, fantasztikusan finom, hálásan köszönöm... ez maga a csoda az idén dupla fog készülni..puszillak Boros Vali

Alíz írta...

Örülök, hogy ízlett és tetszett! :) Egyébként ez valóban díjnyertes recept, egy ügyes szomszédfalusi asszonyka készíti, átadom neki is az elismerést. :)

Unknown írta...

Sziasztok! A bab milyen legyen? Frissen fejtett?
Köszönöm :)

Alíz írta...

Legjobb a frissen fejtett, de ha az nincs, akkor szárazbabbal is lehet készíteni. :)

Unknown írta...

Mi lehet az oka annak, hogy nekem a babos zakuszka folyton megromlik, még tartósító szerrel is. A padlizsánosnak viszont semmi baja.

Alíz írta...

Az ilyesmi akkor fordul elő, ha a bab nincs előzetesen puhára főve. Magyarán, ha bab csak annyira főtt meg mielőtt a többi zöldséghez adnánk, hogy még ropog a fogunk között, akkor jó eséllyel megromolhat a zakuszka.

Unknown írta...

Szép jó estét mindenkinek.En holnap szeretném elkészíteni,ezt az étel alapot.Szerintetek a sárgarépa rontaná az ízeket.Es darált húsból készítenek pecsenyet,majd puresitenem.Tudom ,így már nagyon eltér,az eredeti recepttol,de most valahogy ezt szeretném.Bar, most olvastam egy hozzászólást,hogy a babos zakuszka,mindig elromlik neki.Hat, így most, kicsit kedvem szegte.Mert azért elég munka igényes.Paprikat is,kapiat sikerult vásárolni.Most ,így olyan rossz érzés.Kerlek, írjatok valami biztatott....

Alíz írta...

A sárgarépa nem ront az ízén, húst viszont nem tennék bele semmi szín alatt. Ha olvasta azt a bejegyzést, ahol valaki jelezte, hogy neki mindig elromlik a babos zakuszkája, miért nem olvasta el a válaszomat is rá? Ha neki elromlott, az nem azt jelenti, hogy Önnek is el fog romlani. Természetesen, ehhez be kell tartania a receptet, s húst ne tennie bele - no, akkor nem fog elromlani. :)

Unknown írta...

Kedves Aliz.En minden hozzászólást elolvasok.En is úgy gondoltam,a babot( alaposan) megfozom,mert nekem is csak száraz
babom van.Hust ,esetleg veszélyes, bele készíteni.Meg alapos dunsztolas esetén is (.Villany sütőben,magas hőfokon? )Nagyon szeretjük a húsos onteteket.Azert gondoltam erre.Vagy azt inkább ,fozes előtt,frissen készítsen el? Nekünk ez ,tésztás alap lenne,télen.Nagyon szépen köszönöm,a gyors választ.

Alíz írta...

Ha mindenképp húsos alapnak akarja tésztás ételek mellé, akkor a húst utólag tegye bele. Magyarán, fogyasztás előtt pirítsa vagy párolja meg a darált húst, ahogy írta, majd rotyogtassa össze mennyiségtől függően 1-2 üveg babos zakuszkával. Tartok tőle, hogy bármennyit dunsztolná is húsosan a zakuszkát, megromlana - én semmikképp nem kockáztatnék. :)

Unknown írta...

Én 2 éve készítem ennek a receptnek az alapján,nincs az a mennyiség ami elég lenne tavaszig!Száraz babbal készítem,amit előre sós vízben megfőzök,s csak a felét darálom le,a másik felét mielőtt leveszem a zakkuszkát a tűzről keverem belé s még vagy 5 percig összefőzöm.Tartósítónak én aszpirint használok és soha nem romlik meg,még penészt sem csinál a tetején! Egyébként Köszönöm a receptet!

Alíz írta...

Nagyon örülök, hogy bevált és ennyire ízlik a családnak. :)