Itt a zakuszka készítésének ideje! A kitűnő örmény zöldségkrémet sokan szeretik, mi pedig a Gyergyói-medence legjobb zakuszkareceptjeit kínáljuk mostantól kezdve sorozatban néhány napig az olvasóinknak. Most kell elkészíteni, hiszen minden hozzávaló most a legolcsóbb.
Elkészítési idő: 2 óra. Ezzel a recepttel nyert első díjat a gyergyócsomafalvi Madarász Zsuzsánna a 2012. novemberében Gyergyószentmiklóson szervezett Zakuszkapartin, klasszikus zakuszka kategóriában. Zakuszkájának különlegességét az adja, hogy szabad tűzön, bográcsban készül.
5 kg paradicsompaprika, 1 kg bab, 7 dl olaj, 1 kg hagyma, 2 kg paradicsom, só, bors, babérlevél.
1. A zöldségféléket megmossuk, megpucoljuk, a hagymát a paradicsompaprikával ledaráljuk; a babot sós vízben előfőzzük, felét ledaráljuk. A paradicsomot meghámozzuk, és szintén ledaráljuk.
2. A ledarált hagymát és paprikát az olajon megdinszteljük, majd amikor kezd feljönni az olaj a tetejére, hozzáadjuk a darált paradicsomot is, és tovább dinszteljük.
3. Amikor ismét kezd feljönni az olaj a tetejére, hozzáadjuk a babot is, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, és addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére.
4. A kifőtt zakuszkát tisztára mosott üvegekbe rakjuk, ledugaszoljuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Jó tudni!
* A zakuszka készítésének fortélyairól a linken lévő bejegyzésben találnak hasznos tudnivalókat!
Jó munkát majd jó étvágyat!
4 megjegyzés:
Ez a recept alapján csináltam tavaly, első év amikor készült, fantasztikusan finom, hálásan köszönöm... ez maga a csoda az idén dupla fog készülni..puszillak Boros Vali
Örülök, hogy ízlett és tetszett! :) Egyébként ez valóban díjnyertes recept, egy ügyes szomszédfalusi asszonyka készíti, átadom neki is az elismerést. :)
Sziasztok! A bab milyen legyen? Frissen fejtett?
Köszönöm :)
Legjobb a frissen fejtett, de ha az nincs, akkor szárazbabbal is lehet készíteni. :)
Megjegyzés küldése