2014. február 24., hétfő

Bableves

Tartalmas, finom téli leves, amihez másodiknak valóban nem kell semmi más, mint egy fánk vagy palacsinta. Noha időigényes az elkészítése, ha előző este beáztatjuk a paszulyt/babot és másnap úgy tesszük oda főni lényegesen lerövidül a fővési idő - ezt állítja Rita, a leves készítője és nemcsak ő.

Elkészítési idő: 2 óra.   

50 dkg száraz tarkabab, 1 kg füstölt csülök, 20 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem, 10 dkg zeller, 4 babérlevél, 1 fej fokhagyma, só, liszt, tejföl. 

1. A tarkababot előző nap beáztatjuk. 
2. A csülköt kb. 4 liter vízben felfőzzük. Amikor félpuhára főtt, hozzátesszük a babot, és tovább főzzük.
3. Egy másik edényben megpirítjuk a szalonnát, a zsírjában megdinszteljük a hagymát és a zöldségeket. Amikor a bab félpuhára főtt, hozzáadjuk a zöldségeket is a leveshez. 
4. Ha minden megfőtt a levesben, rántást készítünk: kevés olajon üvegesre dinsztelünk egy jó maréknyi zúzott fokhagymát, meghintjük 4 evőkanál liszttel, szép barnásra pirítjuk, és hagyjuk kihűlni. A levesből annyit merítünk hozzá, hogy simára keverhessük a rántáslisztet, hozzáadjuk a leveshez, és felforraljuk.
5. A csülköt kiemeljük, kicsontozzuk, húsát feldarabolva visszatesszük a levesbe. 
6. Tejföllel tálaljuk. 

Jó tudni! 
 • Gazdagíthatjuk a levest 25 dkg kolbásszal, és főzhetünk bele csipetkét is.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: