2014. március 7., péntek

Kavart ordás sütemény

A piacokon már megjelent az orda, ami nagyon finom magára fogyasztva is, de süteményt is lehet készíteni belőle. Például ezt a remek ordás sütit Simonfi Ildikó receptje alapján.

Elkészítési idő: kb. 1 óra 30 perc. Mutatós és kiadós sütemény, friss ordából készítve nagyon finom. 

Kavart tészta: 3 tojás, 25 dkg cukor, 20 evőkanál olaj, 20 evőkanál tej, 30 dkg liszt, 1 sütőpor, 2 evőkanál kakaó. 
Töltelék: 0,5 kg orda, 3 tojássárgája, 3 evőkanál gríz, 12 evőkanál cukor, 1 tasak vanília, 1 citrom reszelt héja, citromlé. 
Máz: 3 tojás fehérje, 12 dkg porcukor. 

1. Az ordát a tojások sárgájával és a cukorral krémmé dolgozzuk, ízesítjük citromhéjjal, citromlével, vaníliával, hozzákeverjük grízt, és félretesszük amíg elkészül a kavart tészta. 
2. A tojásokat a cukorral jól kikavarjuk, és rendre hozzáadjuk az olajat, a tejet, a kakaót és a sütőporral összekevert lisztet. 
3. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, majd az előkészített ordatölteléket kis halmokban belekanalazzuk a kavart tésztába. 
4. Előmelegített (180 fokos) sütőbe tesszük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. 
5. Amíg a tészta sül, elkészítjük a mázat: a tojásfehérjéből a porcukorral kemény habot verünk, rásimítjuk a sütemény tetejére, és néhány percre visszatesszük száradni. 

Jó tudni! 
• Barna alapon, sárga pöttyös sütemény a végeredmény. 
• Tálaláskor a süteményszeleteket ne rakjuk egymásra, mert összeragadhatnak!

Nincsenek megjegyzések: