2014. február 1., szombat

Péksütemény házilag

Akinek iskolás gyermeke van, sokszor gondot okozhat a tízórai kérdése, azonban tapasztalatunk szerint a gyerekek szívesen fogyasztják a finom péksüteményeket. Az alábbiakban ajánljuk K. Réka nagyszerű péksütemény-receptjét, amiből aztán tetszés szerint készíthetünk a fenti képen látható kis kacsákat, nyolcast vagy az alább látható brióst.

Elkészítési idő: 1,5-2 óra. Amikor nagyanyáink kenyeret sütöttek, hogy kihasználják a befűtött kemence minden négyzetcentiméterét, gyakran készült valamilyen péksütemény is. Ezt leggyakrabban a kenyértésztából készítették, vagy külön dagasztott kalácsszerű tésztából. 

60 dkg liszt, 2 dl tej, 15 g élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 dl olaj, 1 teáskanál só, illetve1 felvert tojás, szezámmag és mák a sütik lekenéséhez. 

1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, szórunk rá egy-egy evőkanál cukrot és lisztet, majd meleg helyen felfuttatjuk. 
2. Egy tálba kimérjük a lisztet, összekeverjük a sóval, beletesszük az élesztőt és az olajat. Jól összedolgozzuk, és egy óra alatt meleg helyen kétszeresére kelesztjük. 
3. A tésztát tetszés szerint formázhatjuk, készíthetünk belőle csigákat, nyolcasokat, kiskacsát, de akár briósokat is. 
4. A formákat tepsibe tesszük, lekenjük a felvert tojással és tetszés szerint megszórjuk szazámmaggal vagy mákkal. 

Jó tudni! 
• A gyerekek szeretnek tésztát gyúrni, formázni hagyjuk őket, hogy maguk készíthessék el az uzsonnájukat.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: