2014. augusztus 12., kedd

Töltött paprika

Ilyenkor augusztusban nincs jobb étel egy finom töltött paprikánál, mert soha nem lehet olyan finomra elkészíteni, mint éppen most, amikor érik a paradicsom és a paprika. Használjuk hát ki a lehetőséget, amíg frissen facsart paradicsomlével, frissen szedett paprikából készíthetjük a töltött paprikát - ehhez ajánl receptet S. Ildikó.

Elkészítési idő: 1 óra. Ízletes, hagyományos egytálétel, amihez desszertként tálalhatunk valamilyen süteményt. 

Leves: 5 db közepes méretű zöldpaprika, 1 fej hagyma, 0,5 l paradicsomlé, 1 szál sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 vékony szelet zeller, 1 evőkanál cukor, só ízlés szerint. 
Töltelék: 0,5 kg darált hús (sertéscomb), 5 dkg rizs, 1 tojás, só, bors ízlés szerint. 
Rántás: 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj. 

1. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, a zöldségeket megtisztítjuk, és kettéhasítjuk. 
2. A rizst megmossuk és összedolgozzuk a darált hússal, a tojással és a fűszerekkel. 
3. A paprikákat megtöltjük, fazékba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. 
4. Beletesszük a kettéhasított zöldségeket, a hagymát. Megsózzuk és kb. 35-40 percet főzzük. 
5. Ha a paprika már puha, a hagymát és a zöldségeket kivesszük, felöntjük a paradicsomlével, hozzáadjuk a cukrot és összefőzzük (kb. 5 perc). 
6. Világos rántással besűrítjük. 

Jó tudni! 
• Ha a töltelék több, mint amennyi paprikánk van, gombócokat készíthetünk belőle. 
• Aromásabb lesz a töltelék, ha apróra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá. 
• A paradicsomos levet sűríthetjük jobban vagy kevésbé, attól függően, hogy levesben vagy szószban szeretnénk tálalni a töltött paprikát.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

nem ertem ,miert kell a toltott paprikaba tojas, hisz z kemnyit , soha nem hasznalok megis finom.