2014. január 22., szerda

Erdélyi csorba

Nagyon finom téli leves, amit ünnepi alkalmakra ajánlunk.

Elkészítési idő: 1,5-2 óra. Hagyományos erdélyi leves, ami ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra, az eredeti változata íróval készül. 

1 kg csontos sertéshús, 50 dkg füstölt oldalas, 1 nagyfej hagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, tojásnyi zeller, 2-3 burgonya, 1 evőkanál házi ételízesítő, 0,5 l író vagy savanyútej, 2 dl tejföl, 1 tojás, 1-2 evőkanálnyi tárkony. 

1. A húst átmossuk és annyi hideg vízben, amennyi bőven ellepi, főni tesszük. 
2. Ha felfőtt, leszedjük a habját és csendesen főzzük, amíg a hús a csontról leválik. 
3. Ezalatt megpucoljuk a zöldséget, és tetszés szerint karikára vagy kockára vágjuk. 
4. Ha a hús megfőtt, szűrőkanállal kiszedjük a levesből, a húslét ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt és a burgonya kivételével a többi zöldséget. 
5. Amikor a sárgarépa roppanósra főtt, hozzáadjuk a burgonyát is, és addig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul. 
6. Hozzáadjuk az írót vagy savanyútejet és a finomra vágott tárkonyt, felforraljuk a levest. 
7. A tojást egy tálacskában elhabarjuk a tejföllel, és a lassan adagolt forró levessel, majd a keverékkel legírozzuk a levest. 
8. Tálaláskor ecetet, tejfölt és borsot teszünk az asztalra, hogy mindenki ízlés szerint tovább ízesíthesse. 

Jó tudni! 
• Az erdélyi csorba főzéséhez nem alkalmas a kefír. Savanyútejet legegyszerűbben úgy nyerünk, ha az édestejhez néhány kanál ecetet adunk, percek alatt megalvad a tej.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: