2014. február 15., szombat

Csurgatott fánk

Ami éppen sül, az csurgatott fánk és S. Ildikó készítette. Mert van az úgy, hogy már megunjuk a szalagos fánkot sütni, s valami újdonságra vágyunk. Ilyenkor be lehet dobni egy "kanyart", úgy értem kanyart a fánktésztában, s máris kész a csurgatott fánk.

Elkészítési idő: 1 óra. A fánk különlegességét a formája adja, ünnepi alkalmakra vagy vendégvárónak ajánljuk. 

5 dkg vaj vagy margarin, 3 deci tej és víz keveréke, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, fél kávéskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál kristálycukor, 6 egész tojás, 20 dkg liszt. 

1. A vajat a tej és víz keverékével, valamint a cukorral összefőzzük, hozzáadjuk a citrom héját, a fahéjat és a sót. 
2. A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. 
3. A jól kikavart tésztát csillagcsőrű habzsákba tesszük, és forró olajba körkörösen csiga alakot csurgatunk. 
4. A megsült csigákat fahéjas porcukorral meghintjük, melegen tálaljuk. 
Jó tudni! 
• A csurgatott fánk hamar sül, ezért a sütésnél az olaj hőmérsékletére figyelni kell! Ha nem elég forró az olaj, kicsavarodik a csiga, ha túl forró, elég a fánk. 
• A habzsákból rudacskákat, karikákat is nyomhatunk, figyelve arra, hogy egyformák legyenek. Rendkívül mutatós, ha a rudacskák végét csokimázba mártjuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: