Ami éppen sül, az csurgatott fánk és S. Ildikó készítette. Mert van az úgy, hogy már megunjuk a szalagos fánkot sütni, s valami újdonságra vágyunk. Ilyenkor be lehet dobni egy "kanyart", úgy értem kanyart a fánktésztában, s máris kész a csurgatott fánk.
Elkészítési idő: 1 óra. A fánk különlegességét a formája adja, ünnepi alkalmakra vagy vendégvárónak ajánljuk.
5 dkg vaj vagy margarin, 3 deci tej és víz keveréke, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, fél kávéskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál kristálycukor, 6 egész tojás, 20 dkg liszt.
1. A vajat a tej és víz keverékével, valamint a cukorral összefőzzük, hozzáadjuk a citrom héját, a fahéjat és a sót.
2. A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
3. A jól kikavart tésztát csillagcsőrű habzsákba tesszük, és forró olajba körkörösen csiga alakot csurgatunk.
4. A megsült csigákat fahéjas porcukorral meghintjük, melegen tálaljuk.
Jó tudni!
• A csurgatott fánk hamar sül, ezért a sütésnél az olaj hőmérsékletére figyelni kell! Ha nem elég forró az olaj, kicsavarodik a csiga, ha túl forró, elég a fánk.
• A habzsákból rudacskákat, karikákat is nyomhatunk, figyelve arra, hogy egyformák legyenek. Rendkívül mutatós, ha a rudacskák végét csokimázba mártjuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése