Itt a farsang, itt a fánkok ideje! Bizony nincs is jobb, mint egy finom lekvárral töltött szalagos fánk, amit rendszerint egy tartalmas leves előz meg. Itt a hét vége is, amikor a háziasszonyoknak lényegesen több idejük jut a sütés-főzésre, S. Ildikó fánkját pedig érdemes kipróbálni.
Elkészítési ideje: 2,5 óra, kelesztéssel együtt. Tartalmas, húsos leves vagy egytálétel után másodiknak is tálalható.
1/2 kg liszt, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só, 4 dkg élesztő, 5 dkg olvasztott vaj, 4 tojássárgája; illetve porcukor a szóráshoz és baracklekvár tölteléknek.
1. Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk.
2. A lisztet egy tálba kimérjük, közepébe mélyedést formálunk, és beletesszük a tojások sárgáját, a cukrot, sót, felfuttatott élesztőt és a tejet.
3. A hozzávalókat fakanállal összedolgozzuk, majd addig gyúrjuk, amíg kezünktől és az edénytől elválik és szép sima tészta lesz belőle (kb. 10 perc).
4. Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük.
5. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk.
6. A kiszaggatott fánkokat még 15 percet kelesztjük, majd közepükbe az ujjunkkal mélyedést nyomunk, és forró olajban szép világosra sütjük.
7. A kész fánkokat megszórjuk porcukorral, a lyukakba baracklekvárt teszünk.
Jó tudni!
• Az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk.
• Az edény akkora legyen, hogy a fánkoknak legyen helyük úszni az olajban, és ne érjenek az edény aljához.
• Fontos, hogy mindig a lyukas oldalával lefelé tegyük a forró olajba a fánkot és fedő alatt süssük, mert ettől keletkezik az oldalára a szalagszerű világos csík – ezért szalagos fánk a neve. Miután megfordítottuk, már fedő nélkül sütjük a szalagos fánkot.
• Jól mutat a fánk, ha olvasztott csokoládét is csorgatunk rá.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése