2014. május 18., vasárnap

Medvehagyma télire

Amíg még az erdei tisztásokon lehet szedni medvehagymát, igyekezzünk tartalékolni belőle télire is! Hiszen a zimankós téli napokon igencsak felvídítja egyik-másik ételünket a befőttesüvegből elővarázsolt medvehagyma. K. Réka medvehagymakrémjét egyaránt használhatjuk hús-, zöldséges- és tésztás ételek ízesítésére, de megadja a módját az egyszerű pirítós kenyérnek is, ha a zsírra vagy vajra egy kis medvehagymakrémet teszünk. Vigyázzunk azonban a begyűjtéssel, a medvehagyma ugyanis könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág levelével, ami viszont erősen mérgező! A recept utáni rövid írásban ismertetjük a medvehagyma jellemzőit is.

Elkészítési idő: kb. 1 óra, de a medvehagyma mennyiségétől függően akár több vagy kevesebb is lehet. Az ekképp eltett medvehagymát télen ételek ízesítésére használhatjuk. 

4 negyedliteres üveghez: 8 nagy csokor medvehagyma, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál só. 

1. A frissen leszedett medvehagymát megpucoljuk, megmossuk és lecsepegtetjük róla a vizet, majd törlővel leitatjuk. 
2. Húsörlővel vagy késes robotgéppel felaprítjuk. Hozzáadjuk a sót és az olajat, majd addig kavargatjuk, amíg a só elolvad. 
3. Tisztára mosott, megszárított üvegekbe tesszük, és hűvös helyen tároljuk. 
4. Kiváló ételízesítő, zsíros kenyérre kenve pompás uzsonna. 

Jó étvágyat!

 Medvehagyma – Allium ursinum 

A medvehagyma évelő növény, a nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Erősen fokhagymaillatú levelei tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.Vidékünkön kígyóhagyma, vadfokhagyma és poroszhagyma néven is ismert. Leveleit tavasszal, virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, vagy a fenti recept alapján tartósítják. Gyűjtésekor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a hasonló körülmények között élő májusi gyöngyvirággal (Convallaria majalis), illetve az őszi kikericcsel (Colchicum autumnale). Mindkét növény levele mérgező, emberi fogyasztásra alkalmatlan, akár halálos kimenetelű mérgezést is okozhat. A medvehagyma és a másik két növény közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata erősen fokhagymaillatú, míg a másik két növényé nem. A medvehagyma fogyasztása egészséges, kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, hatékony krónikus hasmenés esetén, enyhíti a szédülést és a fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését és tisztítja a vért. 

Köllő Réka 

Nincsenek megjegyzések: