2014. február 3., hétfő

Ananászos csirkepörkölt

A megszokottól eltérő, mediterrán ízvilágú étel jól jön egy ilyen zimankós téli napon. Különösen azoknak ajánljuk Rita pompás raguját, akik szeretik a hús-gyümölcs kombinációt.

Elkészítési idő: 40 perc. Keleties ízvilágú az alábbi édes-savanyú csirkepörkölt, ami gyorsan elkészíthető, foglalt háziasszonyoknak ajánljuk.  

50 dkg csirkemell, 1 kisebb fej fehérhagyma, 30 dkg csiperkegomba, 1 kisebb kaliforniai paprika, 1 kisdoboz ananászkompót, só, bors, pirospaprika, olaj; 1 vizespohárnyi rizs a körethez. 

1. A rizset pici olajon fehéredésig pörköljük, így elkerülve, hogy szétessen a fövés során. Felöntjük két pohár meleg vízzel, enyhén sózzuk, és erős tűzön folytonosan kavargatva addig főzzük, amíg zubogva forr. Ekkor lefödjük, nedves konyharuhával a fedő körül körbetekerjük, hogy ne szökhessen meg a gőz, és levesszük a tűzről. Kb. 15 perc alatt elkészül a rizs. 
2. Amíg a rizs elkészül, a hagymát apró kockára vágjuk, és kevés olajon üvegesre dinszteljük. 
3. A csirkemellet felkockázzuk, hozzáadjuk a hagymához, és addig dinszteljük, amíg megpirul. Ekkor hozzátesszük a felkockázott kaliforniai paprikát és a gombát. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk kevés pirospaprikával. Fedő alatt a saját levében készre pároljuk. 
4. Hozzátesszük az ananászkompótot, ízlés szerint a levéből is töltünk alá. 
5. Párolt rizzsel tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Csirkemell helyett elkészíthetjük sertéslapockából is, ezt azonban hosszabb ideig főzzük. 
• Ha rizs helyett vegyes zöldségkörettel vagy köret nélkül fogyasztjuk, fogyókúrás étrendbe is beilleszthető.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Kori baba írta...

székely konyha vs.ananász

Alíz írta...

Kori baba: Igen. Főznek a Székelyföldön is olyan ételeket, amiben van ananász, nem csak Floridában. Ugyanis mostanság van ananász nálunk is.