2014. szeptember 12., péntek

Gombás zakuszka

Továbbra is zakuszkával folytatjuk a sort, hiszen most az ideje eltenni télire a finom zöldségkrémet. Ráadásul itt a hét vége, amikor akár magunk is begyűjthetjük a hozzá szükséges gombát, mert a gombás zakuszka erdei gombából az igazi.

Elkészítési idő: 2-3 óra. Ezzel a zakuszkával szintén Baricz Magdolna nyert a Zakuszkapartin, ezúttal második díjat a különleges zakuszka kategóriában. 

1 kg kápiapaprika, 1 kg paradicsompaprika, 1 kg zöld, húsos paprika, 1 kg hagyma, 1 kg gomba (lehetőleg erdei gomba), 7,5 dl olaj, 0,5 l paradicsomlé, só, bors ízlés szerint. 

1. A paprikaféléket megmossuk, kicsumázzuk, a hagymát megpucoljuk, és mindkettőt ledaráljuk. A gombát megpucoljuk, megmossuk, enyhe sós vízben előfőzzük, majd kétharmadát ledaráljuk. 
2. Az olajon megdinszteljük a hagymát és a paprikát, hozzáadjuk a darált és a nagyobb darabokban hagyott gombát. 
3. Többször megkavargatva addig főzzük, amíg az olaj kezd feljönni a tetejére, ekkor hozzáadjuk a paradicsomlevet, és ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal. 
4. Amikor a zakuszka megfőtt – vagyis teljesen feljött az olaj a tetejére –, üvegekbe szedjük, ledugaszoljuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Jó munkát, majd jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: