2013. augusztus 2., péntek

Hurutos-laskás pityókaleves – az örmény leves székelyesített változata

Nem véletlen, hogy éppen ez a leves került ma sorra, ugyanis ezzel nyertük meg tavaly a Csíki Pityókafesztivál nagydíját, a Vándorserleget. Most ismét készülünk a pityókafesztiválra, aki eljön Csíkszeredába, egy kis szerencsével meg is kóstolhatja, amit főzünk.

Elkészítési idő: 40 perc. A székely ember úgy szereti a levest, ha a kanál megáll benne. Ez a leves lényegében az örmény ángádzsáborleves székelyesített változata, tartalmas, laktató leves örmény fűszerrel.

3 l húsalaplé, 3-4 db nagy burgonya, maréknyi lebbencstészta, maréknyi szárított vargánya, 1 fej hagyma, 1 sárgarépa, 1 hurut, 3 dl tejföl, 1 kanál zsír (olajjal helyettesíthető), késhegynyi pirospaprika (elmaradhat), só. 

1. Megpucoljuk a sárgarépát, hagymát és burgonyát. A sárgarépát és hagymát apró, a burgonyát nagy kockára vágjuk.
2. Előfőzzük a szárított vargányát, és apróra vágjuk.
3. A zsíron megdinszteljük a hagymát, majd a sárgarépát, megszórjuk paprikával, és felöntjük húsalaplével.
4. Amikor a leves felfőtt, hozzáadjuk a burgonyát és ha szükséges, sózzuk.
5. Amikor a burgonya roppanósra főtt, hozzáadjuk a lebbencstésztát és a gombát, majd addig főzzük, amíg a tészta is megfő.
6. Végül a hurutot feloldjuk a tejfölben, és legírozzuk vele a levest.

Jó tudni!
• Aki hurutosabban szereti, többet is tehet bele, aki kevésbé, az tegyen több tejfölt. Illetve az asztalra tehetünk még tejfölt és külön reszelt hurutot, hogy mindenki saját ízlése szerint utóízesíthesse.
• Hurutot minden szombaton lehet vásárolni a gyergyószentmiklósi zöldségpiacon.

Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

mi az a hurut?

Alíz írta...

A hurut a legrégebbi ételízesítő. Hosszasan érlelt tejből, sok petrezselyem- és zellerzölddel készül. Általában levesek ízesítésére használják.

Imre bajkó írta...

"Hurut az örmények étel ízesítője" ezt kel beírni a keresőbe és ott bőven leírja hogy kell készíteni