2014. január 30., csütörtök

Sajtos pogácsa

Közeleg a hét vége, s ha valami finom, kiadós sütemény szeretnénk, akkor érdemes próbálkozni K. Réka sajtos pogácsájával. Ennek a süteménynek több jó tulajdonsága is van: sokáig frissen eláll, nem édes, emiatt a férfiak is kedvelik, emellett kitűnő sörkorcsolya, de forralt bor mellé is kínálható.

Elkészítési idő: 1,5 óra. Készülhet vendégváró süteménynek ital mellé az esti kártyapartikhoz, de lehet uzsonna is az iskolások táskájában. 

5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 kg liszt, 25 dkg vaj, 15 dkg zsír, 2 tojássárgája, 20 dkg reszelt sajt, 2 mokkáskanál só, 2 dl tejföl. 

1. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt, majd meleg helyen felfuttatjuk. 
2. Ez idő alatt kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a vajat, a zsírt, és elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot – ez lehet házi- vagy trappista sajt –, az élesztőt, a tojások sárgáját és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Letakarjuk egy konyharuhával, és hagyjuk kelni egy órát. 
3. Ezután a tésztát kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és lisztezett pálinkáspohárral pogácsákat szaggatunk. 
4. Zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, lekenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. 
5. Sütés előtt a tetejére szórhatunk őrölt köménymagot vagy sajtot.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: