2013. július 16., kedd

Kapros-ordás palacsinta

Bizonyára a facebook-profilunkon már sokan látták, a hét végén a Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ csapatát erősítettük az Óriáspincetetőn szervezett Székely Vágtán. Aki netán még nem hallott róla, az még mindig megnézheti az eseményről készített képes beszámolónkat a facebookon. Aztán azt is fontosnak tartjuk, hogy Kedves Olvasóink figyelmét felhívjuk a hamarosan megjelenő júliusi lapszámunkra, így a tegnapi bejegyzést lapszemlére szántuk, de mostmár végre jó lenne valamit főzni is, pontosabban ez esetben sütni. Aki még nem sütött volna kapros-ordás palacsinát, annak figyelmébe ajánljuk J. Ildikó nagyszerű receptjét, másokat viszont emlékeztetünk, most van friss orda, most érdemes elkészíteni ezt a pompás desszertet. 

Elkészítési idő: 1 óra. A székely konyha egyik hagyományos desszertje, aminek különlegességét az édes orda és a markáns ízű kapor ízének keveredése adja. A megadott adagból 20-25 palacsinta készül.

Palacsinta: 0,5 kg finomliszt, 6 dl tej, 3 dl ásványvíz, 2 tojás, csipetnyi só, 1 mokkáskanál szódabikarbóna; olaj a sütéshez.
Kapros-ordás töltelék: 0,5 kg orda, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1-2 evőkanál tej, csokornyi kapor.

1. A lisztet, a tojást, a sót és a szódabikarbónát egy mély tálba tesszük, majd lassan adagolva a tejet és az ásványvizet csomómentesre kavarjuk.
2. Egy serpenyőbe pici olajat öntünk, kisebb merőkanálnyi palacsintatésztát terítünk szét az alján, majd mindkét oldalát megsütjük. Ezt addig ismételjük, míg a palacsintatésztánk teljesen elfogy.
3. Közben elkészítjük a ordás tölteléket: Az apróra vágott kaprot, a cukrot és a vaníliát hozzáadjuk az ordához, és kevés tejjel kenhető állagúvá kavarjuk.
4. A kisült palacsintákat megtöltjük a kapros-ordás krémmel és felgöngyöljük.

Jó tudni! 

• Két serpenyőben sütve a palacsintát, gyorsabban haladunk.
• Orda helyett rikottával is készíthető.

Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

Böbe írta...

Hú eszméletlen finom lehet! Készítenék én ordás finomságokat, meg kell tanulnom csinálni, mert itt nem találkoztam még vele((-:

Alíz írta...

Böbe: az orda egy sajtféleség, amit nálunk Erdélyben a pásztorok készítenek a havasokban, amikor a sajtot is készítik. Csak frissen jó, valószínűleg emiatt nem lehet vásárolni a kereskedelemben, csak a piacokon. Nem tudom, van-e valami módja annak, hogy házilag is lehessen készíteni, de már volt ismerősöm, aki vitt ordát Magyarországra innen.

Névtelen írta...

A Ricotta es Mascarpone az orda unoktestverei.

Névtelen írta...

A ricotta inkább a tehéntúróra hasonlít a mascapinenak meg semmi köze az ordához !

Alíz írta...

Nem értem ezt a hozzászólást. :))) Azt írtam, hogy az orda ricottával helyttesíthető, mivel ezt próbáltam és tudom, miről beszélek. A "mascapine"-ről nem is hallottam, de még a mascarponeról sem állítottam semmi olyasmit, hogy köze lenne az ordához. Ami azt illeti végül is annyi köze van hozzá, hogy mindkettő tejtermék. :)