2014. január 28., kedd

Kászoni töltelékes káposzta

Még 2012 karácsonya előtt hívott meg a Kájoni János Megyei Könyvtár egy bemutatkozásra, ahová a süteményt mi vittük és a forralt bort is mi főztük, de az ételt, a képen látható mennyei töltött káposztát, a kászoni Vackor Panzió szállította. A panzió tulajdonosától, Okos Dénestől, megszereztük a finomség receptjét is.

Elkészítési idő: 5-6 óra. A hagyományos kászoni töltött káposzta receptjét Okos Dénes, a kászonaltízi Vackor Panzió tulajdonosa osztotta meg a Székely Konyha olvasóival. 

2-3 fej közepes savanyú káposzta, 1 kg darált sertéshús, 10 dkg rizs, fél fej hagyma, kevés zsír, 2 maréknyi darált káposzta, 2 cikk fokhagyma, só, bors; füstölt oldalas, császárszalonna vagy csülök ízlés szerint. 

1. A káposztaleveleket lebontjuk, leormózzuk, vagyis kivágjuk a vastag erezetét. A szép levelekbe töltjük majd a töltelékmasszát; a cikát, vagyis a káposzta középső részének egy részét ledaráljuk a töltelékhez. 
2. A hagymát apróra vágjuk és kevés zsíron üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a darált sertéshúshoz. Ehhez adjuk a rizst, a darált káposztát, a zúzott fokhagymát, sóval és borssal fűszerezzük, majd összekavarjuk és betöltjük a káposztalevelekbe. Csinos, közepes méretű, nem túl szoros töltelékeket készítünk. 
3. Egy nagy fazék aljára farácsot helyezünk, ezt beborítjuk káposztalevelekkel, majd erre rakjuk rá egymás mellé szorosan a töltelékeket. A tetejére tesszük a császárszalonna- vagy oldalasszeleteket, illetve a feldarabolt csülköt. 
4. Annyi vizet öntünk alá, amíg a töltelékek között kezd megjelenni, ekkor fóliával letakarjuk, lefödjük, és lassú tűzön kb. 4-5 órát főzzük. 
5. Tálaláskor személyenként 2-3 tölteléket teszünk a tányérra, mellé igény szerint főtt füstölt hússzeletet és tejfölt teszünk az asztalra. 

Jó tudni! 
• A töltelékek fazékba helyezésénél figyelnünk kell arra, hogy a töltelékek az a fele, ahol a levél szélei egymásra borulnak, alulra kerüljenek, ellenkező esetben, fövés közben könnyen kibomolhat a töltelék.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: