Még 2012 karácsonya előtt hívott meg a Kájoni János Megyei Könyvtár egy bemutatkozásra, ahová a süteményt mi vittük és a forralt bort is mi főztük, de az ételt, a képen látható mennyei töltött káposztát, a kászoni Vackor Panzió szállította. A panzió tulajdonosától, Okos Dénestől, megszereztük a finomség receptjét is.
Elkészítési idő: 5-6 óra. A hagyományos kászoni töltött káposzta receptjét Okos Dénes, a kászonaltízi Vackor Panzió tulajdonosa osztotta meg a Székely Konyha olvasóival.
2-3 fej közepes savanyú káposzta, 1 kg darált sertéshús, 10 dkg rizs, fél fej hagyma, kevés zsír, 2 maréknyi darált káposzta, 2 cikk fokhagyma, só, bors; füstölt oldalas, császárszalonna vagy csülök ízlés szerint.
1. A káposztaleveleket lebontjuk, leormózzuk, vagyis kivágjuk a vastag erezetét. A szép levelekbe töltjük majd a töltelékmasszát; a cikát, vagyis a káposzta középső részének egy részét ledaráljuk a töltelékhez.
2. A hagymát apróra vágjuk és kevés zsíron üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a darált sertéshúshoz. Ehhez adjuk a rizst, a darált káposztát, a zúzott fokhagymát, sóval és borssal fűszerezzük, majd összekavarjuk és betöltjük a káposztalevelekbe. Csinos, közepes méretű, nem túl szoros töltelékeket készítünk.
3. Egy nagy fazék aljára farácsot helyezünk, ezt beborítjuk káposztalevelekkel, majd erre rakjuk rá egymás mellé szorosan a töltelékeket. A tetejére tesszük a császárszalonna- vagy oldalasszeleteket, illetve a feldarabolt csülköt.
4. Annyi vizet öntünk alá, amíg a töltelékek között kezd megjelenni, ekkor fóliával letakarjuk, lefödjük, és lassú tűzön kb. 4-5 órát főzzük.
5. Tálaláskor személyenként 2-3 tölteléket teszünk a tányérra, mellé igény szerint főtt füstölt hússzeletet és tejfölt teszünk az asztalra.
Jó tudni!
• A töltelékek fazékba helyezésénél figyelnünk kell arra, hogy a töltelékek az a fele, ahol a levél szélei egymásra borulnak, alulra kerüljenek, ellenkező esetben, fövés közben könnyen kibomolhat a töltelék.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése