2014. január 17., péntek

Mákoska

Itt a hét vége, de a farsangi mulatozások ideje is. Ezt az időszakot akár arra is használhatjuk, hogy új süteményeket próbáljunk ki. J. Ildikó mákoskája pompás farsangi sütemény lehet, elkészítése sem bonyolult.

Elkészítési idő: 1 óra. Egyszerű és viszonylag gyorsan elkészíthető sütemény, kiváló vendégváró esti römipartikara vagy bármilyen ünnepi alkalomra.

 Alaptészta: 8 tojás, 25 dkg cukor, 1,5 dl olaj, 2 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1 sütőpor, 45 dkg liszt
 Krém: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 dl tej.
 Tojáshab a tetejére: 4 tojásfehérje, 20 dkg porcukor.

 1. A mákot a cukros-vaníliás tejben addig főzzük, amíg krémes állaga lesz, ezután kihűtjük, közben elkészítjük az alaptésztát.
 2. Négy tojást egészben és négy tojássárgáját a cukorral habosra kavarunk, hozzáadjuk az olajat, a tejet, a citrom reszelt héját, majd végül a lisztet és a sütőport.
 3. Kiolajozott, lisztezett tepsibe töltjük a masszát, majd a kihűlt mákot kiskanállal ráhalmozzuk a tetejére.
 4. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük a tésztát, közben kemény habot verünk a négy tojásfehérjéből húsz deka porcukorral.
 5. Amikor a tészta már majdnem készre sült, kivesszük a sütőből, a tojáshabot egyenletesen rákenjük, majd 5-6 perce visszatesszük, hogy felnőjön és kiszáradjon a hab.
 6. Miután teljesen kihűlt a sütemény, hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: