2014. január 25., szombat

Sokféle sült pityóka


Hajdanán a székely családok egyik kedvenc vacsorája volt a sült pityóka, ami hetente legalább egyszer az asztalra került. Mivel a mindössze néhány perces előkészítést és tálalást leszámítva, a munka nehezét „elvégzi” a sütő, nyugodtan besorolható a gyorsan és könnyen készülő ételek közé. Elkészítése nem igényel különösebb szakértelmet, sem jártasságot a sütés-főzés terén, bátran hozzáfoghat az is, aki még soha nem főzött. De nem árt tudni néhány fortélyt ahhoz, hogy esetleges vacsoravendégeinket elkápráztassuk egy igazi hagyományos, laktató székely vacsorával. 

Sült pityókát könnyű készíteni, hiszen mindössze annyit kell tennünk, hogy bő vízben vagy csap alatt tisztára sikáljuk a burgonyát, és máris tehetjük tepsibe, majd a sütőbe, avagy a lerbe, ahogy mi mondjuk. A sütéshez viszont válasszunk közepes méretű kásás burgonyát, mert ez sül át a leghamarabb. Ha nagy a burgonya, ajánlott kettévágni, hogy hamarabb átsülhessen. Nagyon lényeges, hogy ne hámozzuk meg a burgonyát, csupán a zöld részeit, illetve a héján lévő esetleges hibákat vágjuk ki. A sült pityóka magában sütve is nagyon finom vajjal, túróval, szalonnával, káposztacikával és hagymával, de különlegesebbé tehetjük, ha sütés előtt tetszés szerint ízesítjük. 

Többek közt a félbe vágott burgonya vágott felét megszórhatjuk köménymaggal és pici sóval, majd így sütjük meg. 

De a félig sült burgonyára szórhatunk kevés reszelt sajtot is, így újabb változatát nyerjük a sült pityókának. 

Nagyon ízletes lesz a sült pityóka, ha a félbe vágott felén karalábéfúróval kis üreget vájunk, és abba egy füstölt szalonnakockát teszünk sütés előtt. 

De az üregbe tehetünk csipetnyi túrót is, amitől ismét másféle íze lesz. 
A mellékelt fotókon ötféle változatát mutatjuk be a sült pityókának: a sima, ízesítés nélkülit; a köménymagost; a szalonnást; a túróst és a reszelt sajtost. Azonban arra biztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy bátran kísérletezzenek, hiszen nagyon finom a fokhagymaszósszal, vagyis a muzsdéjjal locsolt sült pityóka vagy a borssal, illetve különféle zöld fűszerekkel ízesített is. A már kész sült pityóka mellé hagyományosan káposztalé dukál, ami magas C-vitamintartalma miatt nagyon jó immunrendszer-erősítő. De a vaj, túró és napraforgóolajjal lelocsolt, finomra vágott kibédi vöröshagyma vagy káposztacika mellé kiegészítőként aludttejet vagy kefirt is adhatunk. Nagyon fontos viszont, hogy lehetőleg héjastól fogyasszuk a sült pityókát, mert így igen jó hatással van különféle gyomor- és bélbántalmakra. 

Jánossy Alíz

Nincsenek megjegyzések: