2013. szeptember 13., péntek

Vegyes zakuszka (nagy adag), zakuszkakészítési fortélyokkal

Ki nem főzött még idén zakuszkát? Épp itt az ideje! Még olcsón hozzá lehet jutni mindenféle alapanyaghoz és úgy igaz, nagy munka, de megéri. Főleg azért, mert a téli zimankós napokon felbontva egy üveg zakuszkát, a nyár ízeit idézzük meg. A nagyszerű, örmény eredetű zöldségpasztának többféle változata ismert, Székelyföldön minden családnak megvan a saját jól bevált receptje. Az alábbi nagy adagot Alíz készítette, most éppen így, mert rendszerint minden évben csiszol valamit az eredeti recepten. Ugyanis a zakuszkának nincs "kőbevésett" receptje, egyáltalán nem baj, ha egyik vagy másik alapanyagból kicsivel több vagy kevesebb kerül bele. Lényeg, hogy az ízek harmóniában legyenek, s ha a készítőjének ízlik, akkor más is szívesen fogja fogyasztani.

Elkészítési idő: 6-8 óra. Az örmény konyhából átvett zöldségpaszta isteni reggeli vagy vacsora lehet egy csésze teával, de kitűnő tízórai az iskolás gyerekeknek is.
6 kg paprika (vegyesen: paradicsompaprika és kápia) 1,5 kg sárgarépa, 1,5 kg hagyma, 1 kg erdei gomba (minél többféle, annál jobb), 2 csésze fejtett bab, 2 kg padlizsán, 2 l paradicsomlé, 1 l olaj, néhány szem bors, 1-2 babérlevél, só, cukor, 1 kávéskanálnyi befőzőpor.

1. A gombát sós vízben megfőzzük, leszűrjük majd vékony csíkokra vágjuk. A paprikaféléket és a padlizsánt megsütjük, lehéjazzuk. A padlizsánt pépesre zúzzuk, a magházától megtisztított paprikaféléket csíkokra vágjuk. A fejtett babot előfőzzük. 
2. A sárgarépát és a hagymát megpucoljuk, előbbit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, utóbbit ledaráljuk, majd mindkettőt az olajban megdinszteljük. 
3. Ha a sárgarépa megpuhult, hozzáadjuk a csíkokra vágott gombát és paprikát, majd rendre a padlizsánt, a babot és a babérlevelet. 
4. Miután felfőtt, hozzátöltjük a paradicsomlevet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha savanyúnak találjuk, kevés cukrot is adhatunk hozzá. 
 5. Miután az olaj feljött a tetejére, hozzákavarjuk a befőzőport. 
6. Forrón üvegekbe rakjuk, ledugaszoljuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Zakuszkakészítési fortélyok
A zakuszkafőzés meglehetősen időigényes, fárasztó munka, ezért soha ne lássunk hozzá egyedül, és lehetőleg ne készítsük hétköznap, amikor egyéb fontosabb elfoglaltság is adódhat. Hétvégén viszont, akár piknikezéssel oldott „családi vállalkozásban” is elkészülhet a zakuszka, melynek során az ügyes háziasszonynak csupán meg kell szerveznie és felügyelnie a munkálatokat. A grillezést kedvelő férfiak többnyire örömmel bevállalják a padlizsán és a paprikafélék sütését, de már az óvódás korú gyermekek is szívesen segítenek a zöldségfélék pucolásában, mosásában, darabolásában és őrölésében. Fontos, hogy a család minden tagjának a képességüknek megfelelő feladatot adjunk, hogy sikerélményük legyen a közös munka során. Tehát egy péntek délutáni vagy szombat délelőtti piknikezés során megsütjük a padlizsánt és a paprikaféléket, megpucoljuk a hagymát, sárgarépát, tököt, gombát, kibontogatjuk a zsenge paszulyt, aztán másnap vagy délután mindent egy fazékba rakunk, és megfőzzük a zakuszkát. A siker érdekében azonban nem árt betartani néhány egyszerű szabályt. 
• Nagyon fontos, hogy ép, jó minőségű zöldséget használjunk a zakuszkához, mert ez a siker záloga. 
• A padlizsánt gyorsabban megpucolhatjuk, ha a megsült zöldség egyik oldaláról lehúzzuk a héját, majd egy evőkanál segítségével kikaparjuk a héjból a fehér húsát. 
• A padlizsán levét csepegtessük le, mielőtt összezúznánk és beletennénk a zakuszkába. 
• A paprikát nem kötelező megsütni, nyersen, ledarálva is belefőzhetjük a zöldségkrémbe. Számoljunk viszont azzal, hogy ez meghosszabbítja a fövési időt, ráadásul a paprika héja nehezen fő meg és emészthetetlen. A paprika héja gyomorégést okozhat az érzékenyebbeknél. 
• A sült paprikát le is darálhatjuk, ha krémesebben szeretjük a zakuszkát. 
• Bármilyen zakuszkába tehetünk cukkinit vagy tököt, mert a semleges ízű zöldség szaporítja a zöldségkrémet. 
• Erdei gomba helyett használhatunk termesztett gombát is. 
• Paradicsomlé helyett használhatunk paradicsompürét is, ebben az esetben viszont kevés vízzel hígítsuk fel. 
• A zakuszka főzés közben könnyen leragadhat, ezért gyakran kavargassuk meg. Ha netán mégis megtörténne, hogy ne legyen odakozmált íze a zakuszkának, töltsük át egy másik edénybe, és figyelmesebben folytassuk a főzést. Az odakozmált zöldséget az edény aljáról hamulúggal távolítsuk el. 
• Minden esetben várjuk meg, hogy az olaj jöjjön fel a zakuszka tetejére, mert ez jelzi azt, hogy teljesen kifőtt. Ha erre nem fordítunk gondot, megromolhat a zakuszkánk. 
• Nagyon fontos, hogy frissen mosott, száraz üvegekbe rakjuk a zakuszkát, ellenkező esetben megromolhat. 
Jánossy Alíz

Jó munkát, majd jó étvágyat az elfogyasztásához!

Nincsenek megjegyzések: