2014. január 20., hétfő

Káposztaléleves szárított vargányával

A káposztaléleves a téli disznóvágások népszerű hagyományos levese. Magyarán, Székelyföldön hajdanán nem múlhatott el disznóvágás káposztaléleves nélkül. De káposztaléleves készíthető disznóvágástól függetlenül is, s ha Alíz receptleírása szerint készül, a siker sem marad el. 

Elkészítési idő: 1-1,5 óra. A hagyományos disznóvágások elmaradhatatlan toroslevese. Ilyenkor rendszerint belefőzik a levesbe a sertés agyvelőjét is, vagy külön tálalják, előzetesen kis láboskában főzve. 

Leves: 30-40 dkg sertéslapocka és bármilyen csontos sertéshús vegyesen, 2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyem, 1 kisebb zeller, 1 kisfej hagyma, 1 maréknyi szárított vargánya, káposztalé ízlés szerint, ételízesítő, pirospaprika, só, ha nem eléggé sós a káposztalé, evőkanálnyi sertészsír. 
Gombóc: 50 dkg friss kolbászhús vagy 50 dkg darált sertéshús, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors és pirospaprika. 

1. A kockára vágott húst kevés ételízesítővel fűszerezett vízben feltesszük főni. 
2. Amíg a hús fő, megpucoljuk a zöldséget, a hagymát apró kockára, a gyökérzöldségeket hosszú, vékony szeletekre vágjuk. 
3. Egy serpenyőben üvegesre dinszteljük a zsíron a hagymát, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a többi zöldséget, és megpároljuk. 
4. Ha a zöldség elkészült, hozzáadjuk a húshoz, felforraljuk a levest, majd belerakjuk a kolbászhúsból készített mogyoró nagyságú gombócokat. 
5. Eközben egy kis lábosban külön megfőzzük a szárított vargányát, majd azt is a leveshez adjuk. 
6. A káposztalevet előbb külön felforraljuk, majd a leveshez annyit adunk hozzá, hogy kellemesen savanykás legyen. A végén sózzuk, ha nem eléggé sós a káposztalé. 

Jó tudni! 
• Aki szereti, karalábét is tehet a levesbe. 
• Egészségesebb lesz a levesünk, ha házi ételízesítővel fűszerezzük a kereskedelemben vásárolható ételízesítő helyett.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: