2014. január 16., csütörtök

Gulyásleves

A gulyásleves télen-nyáron népszerű és igencsak kedvelt ételünk. Nem véletlenül, hiszen a tömör leves után szinte nem kell semmi, bőven elég, ha egy fánkot vagy palacsintát teszünk az asztalra. A fenti képen látható levest S. Ildikó készítette.

Elkészítési idő: kb. 2 óra. Jellegzetes étele a magyar konyhának, de akár a székely konyhának is, sertés-, marha-, juh-, baromfi- vagy vegyes húsból könnyen készíthető, ízletes egytálétel. 

60 dkg marhahús (lábszár/felsál), 1 hagyma, 1 zöldpaprika, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyem, 1 kiskanál fűszerpaprika, 1 kg burgonya, 1 evőkanál zsír vagy olaj, kevés köménymag. 

1. A marhahúst megmossuk, felkockázzuk, a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a zöldpaprikát felszeleteljük, a sárgarépát karikára vágjuk. 
2. A felvágott zöldségeket a zsíron vagy olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a húst és a megtisztított, felkarikázott leveszöldséget. 
3. Sóval, fokhagymával és köménymaggal ízesítjük, és kevés vízzel félpuhára főzzük. 
4. Végül hozzáadjuk a burgonyát, és készre főzzük. 

Jó tudni! 
• A levest nem sűrítjük sem rántással, sem habarással. Ha mégis hígnak tűnne, tarhonyával vagy csipetkével gazdagíthatjuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: