2023. január 15., vasárnap

Zamatos, főtt vastagkolbász

 

Sokan ennének felvágottat, csak ilyen-olyan okokból nem tehetik, mert a mostanság kereskedelemben kapható termékek rengeteg olyan adalékanyagot tartalmaznak, amelyek károsak az egészségre. Elsősorban nekik ajánljuk a képen látható felvágottat, amit készítője - Szász Elemér - szerint sokkal egyszerűbb összeállítani, mint ahogy elsőre tűnik. 
Hozzávalók

70 dkg sertéshús, 20 dkg szalonna, 50 dkg marhahátszín, 3 m hosszú 4 cm átmérőjű műbél, 10 g borsikafű (csombor), 3 g bors, 6 cikk fokhagyma, só. 
 
Elkészítése

1. A húsokat és a szalonnát ledaráljuk, egy nagyobb keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket és alaposan összegyúrjuk. Az edényt lefedjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük. 
2. Másnap a műbelet meleg vízben beáztatjuk, hogy puhuljon és töltésre alkalmassá váljon. A fűszeres húst kivesszük a hűtőből, újra összegyúrjuk és vigyázva, hogy levegő ne kerüljön a hús közé, betöltjük a bélbe. Araszonként spárgával elkötjük, hideg vízzel lemossuk, megszárítjuk és még egy éjszakára hűtőbe tesszük. 
3. Másnap reggel egy akkora edénybe, amelyben elfér az összes kolbász, hideg vizet töltünk, beleteszünk egy evőkanál sót, belerakjuk a kolbászokat és nagyon lassú tűzön 2,5-3 órán át megfőzzük. Ha megfőtt a kolbász, levesszük a tűzről és a fövőlevében hagyjuk kihűlni. 
 
Jó tudni! 

• A kolbászt nagyon óvatosan főzzük, a víznek csak épp gyöngyöznie szabad, mert ha erősebben fő, kihasad a műbél. 
• A megfőtt kolbászokat lehetőség szerint füstölhetjük is, ez csak fokozza az egyébként is jó ízét.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: