2023. január 15., vasárnap

Fűszeres házi szalámi

 

„Ez a szalámi nem tartalmaz semmilyen tartósítószert, éppen ezért csak kisebb adagot érdemes készíteni, természetesen ahol népesebb a család, ott a duplája is hamar elfogy” – mondta Szász Elemér
Hozzávalók

50 dkg sertéshús (60 százalék hús, 40 százalék szalonna), néhány szem kimagozott zöld olajbogyó, paradicsompaprika vagy kaliforniai paprika, ízlés szerint 3 cikk fokhagyma, só, pirospaprika, szemes bors és szemes szegfűbors, finomra vágott petrezselyemzöld. 
 
Elkészítése

1. A darált húst 35 percre fagyasztóba tesszük. Ezalatt mozsárban durvára törjük a szemes borsot és a szegfűborsot, megpucoljuk a fokhagymát, a paprikát pedig kockára vágjuk. 
2. A lehűtött húst turmixgépbe tesszük, belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, fűszerezzük, és addig turmixoljuk, amíg sima masszát kapunk. 
3. A fűszeres húsmasszát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a paprikát és az olajbogyót, majd összekeverjük, hogy a zöldségfélék egyenletesen oszoljanak szét a masszában. 
4. Az így előkészített húszmasszát vágódeszkára borítjuk és 20 percre betesszük a fagyasztóba, hogy könnyebben formázható legyen. 
5. Ezután vizes kézzel kb. 10 cm átmérőjű hengerré formáljuk, amit szorosan alufóliába tekerünk. Az alufóliázott húshengert sütőzacskóba tesszük, majd egy fazék hideg vízben feltesszük főni. Kb. 3 órát főzzük lassú tűzön, hogy a víz épp csak gyöngyözzön, ezután levesszük a tűzről és az edényben hagyjuk kihűlni. 
6. Ha kihűlt, kicsomagoljuk és beleforgatjuk pirospaprika és petrezselyemzöld keverékébe, majd fogyasztásig hűtőben tartjuk. 
 
Jó tudni! 

• Fontos, hogy a massza keverés közben se melegedjen fel!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: