2023. január 10., kedd

Aszalt gyümölcsös forralt bor

 

Íme még egy változata a forralt bornak - szintén Alíztól - ezúttal aszalt gyümölcsökkel dúsítva. Egyébként a forralt borok készítésénél a legfontosabb szempont, hogy kifogástalan minőségű, mellékíztől mentes bor legyen az alap. Magyarán, ha finom borból készítjük a forralt bort, finom lesz a végeredmény is függetlenül az ízesítőktől. Ha viszont gyenge a bor minősége, rakhatunk bele bármit, mert úgysem lesz jó ízű. 
Hozzávalók

1 l fehérbor, 3-4 evőkanál cukor vagy méz, 1 fahéjrúd, 5-6 szegfűszeg, 3-4 evőkanálnyi apróra vágott aszalt gyümölcs – mazsola, aszalt szilva, barack, áfonya, alma stb. –, kb. 1 dl rum. 
 
Elkészítése

1. Az aszalt gyümölcsöket beáztatjuk a rumba legalább két órára. 
2. A bort a cukorral vagy mézzel, a fűszerekkel és a rumból kivett aszalt gyümölcsökkel forráspontig hevítjük, majd a tűzről levéve meleg helyen tartjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. 
3. Poharakba töltve kínáljuk, úgy, hogy mindegyikbe jusson az aszalt gyümölcsökből is.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: