2023. január 8., vasárnap

Kávés szelet

 

A különleges süteményt Köllő Réka készítette, és lehet, hogy ránézésre bonyolultnak tűnik, de tulajdonképpen egyszerű elkészíteni. 
Hozzávalók

A piskótához: 6 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 2 evőkanál kakaó. 
A krémhez: 2 dl feketekávé, 3 dl tej, 1 tasak vaníliás pudingpor, 7 -8 evőkanál cukor, 20 dkg vaj. 
A díszítéshez: 5 dkg keserűcsokoládé (min 70 % kakaótartalmú csokoládé), 4-5 szem dió. 
 
Elkészítése

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
2. Amíg a sütő kimelegszik, a tésztához feltörjük a tojásokat. A tojások fehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadjuk a cukrot és egyenként a tojások sárgáját. A lisztet elkeverjük a kakaóval, és óvatosan a tojásos habba kavarjuk. 
3. Sütőpapírral bélelt tepsiben 25 perc alatt megsütjük. A megsült tésztát még forrón tálcára borítjuk, levesszük róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. 
4. A krémhez egy lábosba kimérünk 1 dl tejet, beletesszük a pudingport és csomómentesen elkeverjük. Hozzáadjuk a többi tejet, a kávét és a cukrot, majd mérsékelt tűzön sűrűre főzzük. 
5. Amíg még meleg a puding, belekockázzuk a vajat, és gyors mozdulatokkal addig keverjük, amíg a vaj elolvad és a puding meghűl. A krémet rákenjük a piskóta tetejére, és 1-2 órára a hűtőbe tesszük. 
6. Ez idő alatt a diót durvára vágjuk és egy serpenyőben megpirítjuk, így felszabadulnak az illóolajak és aromásabb lesz. 
7. A tésztát kivesszük a hűtőből, felkockázzuk. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, nejlonzacskóba tesszük, az egyik sarkát kilyukasztjuk és a süteményünket tetszés szerint kidíszítjük. Megszórjuk dióval és tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: