2023. január 14., szombat

Sertéskaraj Gundel módra

 

Még abban az időben, amikor az interjú készült Gundel Jánossal, két családi recepttel is meglepte lapunkat, amelyeket Simonfi Ildikó kolléganőnk készített el. Ezek közül az egyik a képen látható sertéskaraj Gundel módra. 
Hozzávalók

5 db 12 dkg-os sertéskaraj, 0,5 l tej, 15 dkg vaj, 10 dkg liszt, 20 dkg zsír, 6 tojás, 15 dkg gomba, 20 dkg morzsa, 25 dkg leveles spenót, 10 dkg reszelt sajt, 10 dkg füstölt sonka, só, bors ízlés szerint, szerecsendió, 1 kg burgonya. 
 
Elkészítése

1. A sertéskarajokat kiklopfoljuk, sózzuk, bundázzuk, és forró zsírban kisütjük. 
2. A megtisztított spenótleveleket sós vízben kissé megfőzzük, hideg vízben lehűtjük, ruhán leszárítjuk, megsózzuk, megborsozzuk. 
3. A gombát felszeleteljük, vajon megpirítjuk. 
4. Mártás: 5 deka vajból és 6 deka lisztből világos rántást készítünk és felöntjük fél liter forró tejjel, majd az egészet felforraljuk, mérsékelten besűrítjük. A tűzről levéve belekeverjük 2 tojássárgáját, kevés reszelt sajtot, sót, szerecsendiót és a finom metéltre vágott sonkát. 
5. Pommes duchesse (burgonyapüré): 1 kg főtt burgonyát áttörünk. Ha kihűlt, 10 deka vajjal, sóval, szerecsendióval és 4 tojássárgájával összegyúrjuk. 
6. A spenótleveleket kivajazott tűzálló tálba rakjuk, rátesszük a rántott karajokat és beszórjuk a pirított gombával. A mártással bevonjuk a karajokat, majd beszórjuk reszelt sajttal, kevés morzsával, kissé meglocsoljuk olvasztott vajjal, körülrakjuk burgonyapürével, és az egészet forró sütőben, megpirítjuk. 
 
Jó tudni! 

• Az étel elkészíthető borjúbordából és -fogasból, esetleg tonhalból is.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: