2014. április 4., péntek

Sonkás-olajbogyós tekercs

Akár előételként, akár svédasztalon finom falatként tálalható K. Réka tekercse, de jó útitárs iskolás gyerekek táskájában is. Lényeg a lényeg, annyi jót úgy sem tudnánk felsorolni róla, hogy érzékeltetni tudnák mennyire finom, így inkább következzen a recept.

Elkészítési idő: 1,5 óra. Mutatós fogás, ami akár a maradék húsvéti sonkából is elkészíthető. Kitűnő sörkorcsolya, de bármilyen alkoholos ital mellé tálalhatjuk, a locsolók díjazni fogják. 

Alaptészta: 50 dkg liszt, 1,5 dl tej, 7 g élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 tojás, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 kiskanál só. 
Töltelék: ketchup, bazsalikom, 5-6 szelet sonka, olajbogyó, sajt. 

1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és pici lisztet, majd meleg helyen felfuttatjuk. 
2. Ez idő alatt egy lábosban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a sót, összekavarjuk, majd langyosra hűtjük. 
3. Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk az olvasztott vajat, az élesztőt és a tojást, majd addig gyúrjuk, amíg a tészta hólyagosodni kezd és leválik a kezünkről. Meleg helyen fél órát kelesztjük. 
4. Ezalatt a sonkát felkockázzuk és a sajtot megreszeljük. 
5. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük ketchuppal, megszórjuk szárított bazsalikommal, reszelt sajttal, majd rászórjuk a sonkát és az olajbogyót. Felgöngyöljük, mint a töltött kalácsot, 1,5 centis szeleteket vágunk belőle, majd a tekercseket egymástól távol egy tepsibe sorakoztatjuk. 10-15 percet még kelesztjük, majd előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: