2014. április 2., szerda

Birkacsorba

Sokan nem kedvelik a birkahúst, pedig nagyon finom, igazi karakteres hús. Íze, illata van és pompás ételek készíthetők belőle, mint például ez a birkacsorba, amit Alíz készített.

Elkészítési idő: 1 óra. Savanykás, gazdagon zöldségelt hagyományos erdélyi leves, főleg a juhhúskedvelőknek ajánljuk. 

60-70 dkg birkalapocka és kövérkés húsdarabok, 1 kisfej hagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, fél karalábé, fél zeller, maréknyi zöldborsó, maréknyi zöldbab, 0,5 l paradicsomlé, 2 szál lestyánlevél, 1-2 evőkanál olaj, 1 evőkanál ételízesítő, só. 

1. A birkalapockát és a kövérkés húsdarabokat hártyáitól megtisztítjuk, átmossuk és bő vízben az ételízesítővel feltesszük főni. Ha felforrt, habját leszedjük, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús a csontról leválik. 
2. Amíg a hús fő, megtisztítjuk és megmossuk a zöldséget. A sárgarépát és petrezselymet tetszés szerint karikára vagy kockára vágjuk, a zellert, hagymát és karalábét kockára vágjuk. 
3. A zöldséget az olajon megdinszteljük, feltöltjük a húslével, ízlés szerint sózzuk, és lassú tűzön addig főzzük, amíg megpuhul. 
4. Hozzáadjuk a lestyánlevelet és a paradicsomlevet, felforraljuk a levest, végül pedig beletesszük a csontról leszedett, kockára vágott húsdarabokat. 

Jó tudni! 
• Mivel márciusban még nincs friss zöldborsó és zöldbab, használhatunk mélyfagyasztott zöldséget, de nyári időszakban föltétlenül frissel készítsük. 
• Aki szereti a lestyánt, megszórhatja a levest finomra vágott lestyánzölddel is. 
• Paradicsomlé helyett savanyíthatjuk a levest korpaciberével vagy citromlével is.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: