2014. április 18., péntek

Húsvéti nyuszi és bárány

Ha valami igazán mókásat és húsvéti hangulatút akarunk sütni, készítsünk húsvéti nyuszit és bárányt! K. Réka süteménye nem csak mutatós és igazi húsvéti hangulatot áraszt, de elkészítésébe bevonhatjuk akár a kisgyerekeket is. Hiszen melyik kisgyerek nem szeret gyúrmázni!

Elkészítési idő: 2 óra. Látványos sütemény, ami amellett, hogy finom, hangulatos dísze lehet az ünnepi asztalnak is. 

Kovász: 7,5 g élesztő, 0,5 dl tej, 1 evőkanál cukor. 
Tészta: 30 dkg liszt, 8 dkg zsír, 0,5 dl tej, 2 evőkanál cukor, pici só, 1 citrom reszelt héja; illetve 1 tojás a lekenéshez és mazsola a szemeknek. 

1. Elkészítjük a kovászt: meglangyosítjuk a tejet, beletesszük a cukrot és az élesztőt, majd meleg helyen 5-10 perc alatt felfuttatjuk. 
2. Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a zsírt és a sót, majd összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejet, a cukrot és a reszelt citromhéjat, és addig dagasztjuk, amíg hólyagosodni kezd. Meleg helyen, letakarva egy órát kelesztjük. 
3. Ezután a tésztát két részre osztjuk, feléből nyuszikat sütünk, a másik feléből báránykákat formálunk. A nyuszikhoz megfelelő sütőforma szükséges, a báránykákhoz nem kell forma. 
4. A báránykákhoz egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és azon alakítjuk ki a megfelelő alakzatot. Vagyis mogyorónyi darabokat szaggatunk a tésztából, és sűrűn egymás mellé rakjuk, míg kialakul a bárány teste. Hasonló módon formázzuk a farkát és a lábait, nagyobb darab tésztából kialakítjuk a fejét, és mazsolából szemet teszünk neki. A műveletet addig ismételjük, amíg a tésztánk elfogy. 
5. A báránykaalakzatok tetejét lekenjük felvert tojással, 10-15 percet kelesztjük a tepsiben, majd 25 perc alatt készre sütjük. 

Jó tudni! 
• A közös sütés-főzésnek közösségformáló ereje van, ráadásul jó móka is. A nyuszik, de főleg a báránykák elkészítésébe már az óvodás korú gyerekeket is bevonhatjuk. Édesanyáknak, nagymamáknak javasoljuk, hogy gyerekeikkel, unokáikkal közösen készítsék ezt a süteményt. Az sem baj, ha egyik-másik bárányka nem lesz tökéletes.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: