2014. április 14., hétfő

Göngyölt bárány

Rácz Erzsébet mutatós, húsvéti fogását nemcsak a közelgő ünnepre ajánljuk, hanem más alkalmakra is, akár hidegtálon vagy főételként is tálalható. A göngyölt bárány ugyanis melegen vagy hidegen, körettel vagy salátával egyaránt fogyasztható.

Elkészítési ideje: 1-1,5 óra.

Göngyölt bárány: fél bárány bordája; só, bors, paprika, fokhagyma – ízlés szerint; vékony császárszalonna-szeletek, amennyi szükséges a göngyölt borda beburkoláshoz.
Köret: 1,5-2 kg egyforma tojás nagyságú burgonya, evőkanálnyi vaj, só, petrezselyemzöld, illetve ízlés szerint egyéb fűszer.
Tálalás: salátalevelek és piros kápiapaprika-szeletek.

1. A fél bárány bordás részét hártyáitól megtisztítjuk, majd sütés előtt egy nappal sóval, borssal és paprikával enyhén fűszerezzük és hűtőben érleljük.
2. Ezután éles késsel a bordák mentén óvatosan bemetsszünk, és lefejtjük a húst a csontról, vigyázva, hogy a munkálat során ne vágjuk át az izomréteget.
3. Fokhagymával és a fűszerekkel még ízesítjük, majd ezt követően feltekerjük, és vékonyra szeletelt császárszalonnával beburkoljuk.
4. Alufóliába tekerve kemencében vagy sütőben egy órát sütjük.
5. Amíg a göngyölt bárány sül, elkészítjük a köretet. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és egészben a felforrósított vajban megforgatjuk. Ízlés szerint fűszerezzük és gazdagon meghintjük petrezselyemzölddel.
6. Tálaláskor a felszeletelt göngyölt bárányt salátaleveleken helyezzük el, melléhalmozzuk a petrezselymes pityókát, és paprikaszeletekkel díszítjük.

Jó étvágyat

Nincsenek megjegyzések: