2014. március 27., csütörtök

Császárszalonnás rakott csirkemell

A K. Réka készítette császárszalonnás rakott csirkemell nem hétköznapi étel. Kitűnő fogás lehet bármilyen ünnepen, akár a közelgő húsvéti asztal főfogásaként is elképzelhető, főleg olyan családoknál, akik nem szeretik a bárányhúst, de füstölt húst is inkább mellőznék. Előnye, hogy nem igényel sok munkát, pillanatok alatt összedobható, sőt akár korábban is előkészíthető.

Elkészítési ideje: 2 óra. Az alábbi adag 6-8 személynek elegendő. 

8 szelet császárszalonna, 2 kicsontolt csirkemell, 2 tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg sajt, só, bors, szárított petrezselyem- és zellerzöld. 

1. A csirkemellből vékony szeleteket vágunk, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük szárított petrezselyem-, illetve zellerzölddel. 
2. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, majd elkeverjük a tejföllel, és lereszeljük a sajtot. 
3. Egy üvegtál alján sugarasan elhelyezzük a császárszalonna-szeleteket úgy, hogy az edény oldalán kilógó részekkel majd befödhessük a csirkemellet. 
4. A szalonnára rétegesen rárakjuk a csirkemell negyedét és a felvert tojás felét. Utána újabb réteg csirkemell következik, majd a reszelt sajt fele, illetve ismét csirkemell. A megmaradt tejfölös tojást rákenjük a tetejére, végül az egészet a lelógó császárszalonnával födjük be. 
5. Az üvegtálat lefödjük, sütőbe téve másfél órát sütjük. Ezután levesszük a tetejét, és 10 percre visszatesszük pirulni. Még melegen rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot. 
6. A rakott csirkemellből szeleteket vágunk, rizsgombóccal és friss zöldségből készült salátával tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: