2014. március 14., péntek

Amerikai palacsinta

Biztos lesznek olyanok, akik erre felkapják a fejük: mi az, hogy amerikai palacsinta a Székely Konyhában?! Nos, erre az egyszerű válaszunk: étel. Mert hű, de nagyon szegényes lenne a konyhaművészetünk, ha olyannyira görcsösen ragaszkodtak volna őseink is a hagyományokhoz, hogy semmit nem vettek volna át más népektől. Gondoljunk bele, nem lenne most töltött káposztánk, csorbánk, de még zserbószeletünk sem. Úgyhogy nem feltétlenül rossz és káros a "keveredés" a más kultúrákkal, ez pedig egy jó desszert, amit semmiképp se fogyasszunk reggel, mint az amerikaiak. Amúgy Rita készítette.

Elkészítési idő: 40 perc. Az amerikaiak reggelire, mi inkább desszertként fogyasztjuk. 

2 csésze liszt, 2 kiskanál sütőpor, fél kiskanál só, 2 kiskanál cukor, 3 tojás, 1,5 csésze tej, 1 tasak vaníliás cukor, 3 evőkanál olvasztott vaj; vaj és méz vagy juharszirup a tálaláshoz. 

1. A lisztet, a sót és a cukrot összekeverjük egy edényben. Egy lábosban összekeverjük a langyos tejet a tojásokkal, a vaníliás cukorral, és ráöntjük a lisztre. Alaposan összedolgozzuk, közben hozzátesszük az olvasztott vajat is. 
2. Egy serpenyőbe kevés olajat teszünk, ha felforrósodott, evőkanál segítségével a palacsintatésztát a serpenyőbe merjük, és a kerek korongok mindkét oldalát pirosra sütjük. 
3. Tálalásnál egymásra rakjuk a korongokat, rétegenként vajat teszünk rá, és mézzel vagy juharsziruppal lelocsoljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: