2014. március 12., szerda

Salátaleves

Már lehet salátát kapni a zöldséges üzletekben és még nem sok kell, hogy a kertekben is megjelenjen. Addig is lehet fogyasztani a melegházi salátát, és lehet készíteni belőle olyan finom salátalevest, mint S. Ildikó.

Elkészítési idő: 40 perc. Ízletes tavaszi leves, régen a kaszálókalákák népszerű eledele volt, amit nagyanyáink túrós- vagy ordás puliszkával tálaltak. 

2 fej saláta, 1 kiskanál só, 3 cikk fokhagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 5 tojás, 1 evőkanál gríz, 1 deci tej, ecet, ízlés szerint. 

1. A salátát leveleire szedjük és alaposan megmossuk. 
2. Kb. két liter vizet egy kiskanál sóval és három cikk zúzott fokhagymával főni teszünk. 
3. A salátát a fövő vízbe tesszük, és addig főzzük, amíg a salátalevelek összeroskadnak. 
4. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és megpirítjuk, majd a szalonnapörcöket a zsírból kiszedjük.
5. Négy egész tojást és egy tojásfehérjét felverünk, belekavarunk egy evőkanál grízt, megfűszerezzük, és a forró szalonnazsírban púpos tojást sütünk. 
6. A tojást kockára vágjuk, a forró levesbe tesszük a szalonnapörcökkel együtt. 
7. A megmaradt tojássárgájából a tejjel habarást készítünk, és legírozzuk a levest. 
8. Végül ízlés szerint ecettel savanyítjuk. 

Jó tudni! 
• A felvert tojásba fontos grízt vagy lisztet tenni, mert ettől nem esik össze a púpos tojásrántotta a levesben. 
• A legírozás levesek és mártások sűrítési eljárása, amikor a habarás tejszínnel, tejjel vagy tejföllel és tojássárgával készül. Legírozás során a kályháról már levett, forró, de nem fövő ételhez kavarjuk a habarást oly módon, hogy a habarást előbb elkeverjük kevés forró levessel, majd úgy öntjük a fazékba, utána már nem forraljuk fel. Így nem lesz csomós a levesünk vagy a mártásunk. 
• Az ecetet sose tegyük fövő ételbe, ha tejes, tejszínes vagy tejfölös habarással sűrítettük a levest, mert csomóssá, túróssá válik! Legjobb megoldás, ha az asztalra tesszük az ecetet, hogy mindenki saját ízlése szerint savanyíthassa a levesét.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: