2014. március 1., szombat

Kicsi kürtős

Itt a "farsangfarka"! Jövő héten húshagyó kedd, hamvazó szerda után még lesz egy torkos csütörtök, utána 40 napig böjt. De most még tart a farsang, áll a bál és amíg mulathatunk, mulassunk! Simonfi Ildikó ajánl egy nagyon finom kicsi kürtőst, próbálják ki a farsangbúcsúztatón!
Tudjuk, hallottunk róla, hogy sokan megsütik ezt a süteményt sörös dobozra tekerve is - MI EZT SENKINEK SEM AJÁNLJUK. Korondi árusoknál lehet vásárolni különböző méretű kürtős sütő fákat, meg kell venni, utána lehet kicsi kürtőst sütni. A festett, aluminíum doboz olyan mérgező anyagokat tartalmaz, amik károsak az egészségre, a forró olaj/zsír kitűnő oldószer. Ne mérgezzük magunk szándékosan! 

Elkészítési idő: 1,5-2 óra. A kicsi kürtős elnevezést a Küküllő vidékén arra a kürtőskalácsra használják, ami ugyanabból a kelt tésztából készül, mint az ízzó szén fölött sütött, de méretében kisebb, és bő, forró olajban sül, akár a fánk. 

50 dkg liszt, 2 tojás, kiskanál cukor, 1 citrom reszelt héja, 2,5 dkg élesztő, pici só, tej amennyit felvesz. 

1. Félcsészényi langyos tejben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. 
2. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojásokat, a reszelt citromhéjat, pici sót, a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, hogy fánk állagú tésztát nyerjünk. Langyos helyen duplájára kelesztjük. 
3. Ezután átgyúrjuk, és kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk, majd ujjnyi széles csíkokra (szalagokra) vágjuk, és a kalácssütő rúdra tekerjük. 
4. Bő olajban, lassan forgatva aranyszínűre sütjük. 
5. Még melegen megszórjuk porcukorral. 

Jó tudni! 

• Hajdanán nagyanyáink a tésztacsíkokat száraz kukoricakóróra tekerték, és azon sütötték. A tésztával körbetekert kóródarabok úsztak a forró olajban. Amikor megsült, a kürtős könnyen lecsúszott a kóróról.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: