2014. március 5., szerda

Citromos hal párolt sárgarépával

Ma hamvazószerda és katolikus vidékeken épp olyan szigorú böjti nap, mint a nagypéntek. Halat viszont szabad fogyasztani a szigorú böjti napokon is, hiszen - amint az adomaként terjengő szólás is tartja - a székely ember kétszer eszik egy évben halat: hamvazószerdán és nagypénteken. Próbálják ki, Köllő Réka citromos párolt halszeletét, mert nagyon finom, és higgyék el, nem csak ezeken a napokon lehet megenni.

Elkészítési idő: 1 óra. Mivel halat böjtben is szabad fogyasztani, akár hamvazószerdán akár nagypénteken ebédként is felszolgálhatjuk. 

4 db filézett makréla , 5-6 db közepes sárgarépa, só, bors, kakukkfű, 1 citrom, 1 citrom leve, kevés napraforgóolaj, pici olívaolaj. 

1. A halszeleteket hideg vízben megmossuk, majd konyharuhán leitatjuk. Sózzuk, borsozzuk, citromlevet facsarunk rá. 
2. Egy tepsibe pici olajat töltünk, ráhelyezzük a halszeleteket, alufóliával letakarjuk, és előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és még 5 percre visszatesszük a sütőbe, hogy enyhén megpiruljanak a halszeletek. 
3. Amíg a hal sül, megpucoljuk a sárgarépát és karikára vágjuk, pici olívaolajon megpirítjuk, majd felöntjük kevés vízzel, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, és kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. 
4. Az ép citromot karikákra vágjuk. A megsült halat a sárgarépával és a citrommal tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Ha a halat sütés előtti napon pácoljuk be, finomabb, puhább és zamatosabb lesz az étel. 
• A sárgarépát virág alakúra is vághatjuk, így parádésabb ételt tehetünk az asztalra.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: