2014. március 11., kedd

Rétes puliszka

Nincs jobb, egy jó túrós puliszkánál! A túrós puliszkának számos változata van Székelyföldön, mondhatni, megvan minden család saját túrós puliszkája. Készülhet szalvétában feltekerve, vagy érclábosban lerételve, összerotyoghat vajban és tejfölben, de szalonnazsírban is, gazdagíthatjuk szalonnapörccel vagy tejföllel, fogyaszthatjuk káposztacikával vagy "veres hagymával", de a lényege mindig ugyanaz: a túró és a puliszka. Ez S. Ildikó kolléganőnk változata. 

Elkészítési idő: 20 perc. Gazdálkodó emberek kedvenc eledele, amit nagyanyáink egyaránt felszolgáltak reggelire, ebédre és vacsorára, de sokszor került a mezőre igyekvők tarisznyájába is. 

2,5 deci víz, 2,5 deci tej, egy kiskanál só, 1 csésze kukoricadara, fél kiló juhtúró, 1-2 evőkanál vaj. 

1. A tejet és a vizet egy fazékba öntjük, majd egy kiskanál sóval főni tesszük. 
2. A csésze kukoricadarát lassan csurgatva belekavarjuk a forrásban levő vízbe, és folytonosan kavargatva péppé főzzük. Amikor kész, belekavarunk egy kanál vajat. 
3. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, majd a puliszkát a túróval lerétegeljük úgy, hogy túróval kezdjük és ugyanazzal is fejezzük be. 
4. 10-15 percre forró sütőbe tesszük, hogy jól megolvadjon a túró, majd egy tálcára kiborítjuk. 
5. Tejföllel, zöldhagymával vagy cukros salátával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Igazi kukoricaliszt csak a piacokon, magántermelőktől vásárolható, és az abból főtt puliszka nem a fentiekben leírt módon készül. Viszont finom puliszka fő a kereskedelemben kapható kukoricadarából is. 
• Akkor kész a puliszka, ha kavargatás közben az edény oldalától elválik a pép. 
• Túrós puliszkát úgy is készíthetünk, hogy egy tiszta konyharuhán szétterítjük a forró puliszkát, megszórjuk gazdagon túróval, majd felgöngyöljük, mint a tekerecset, néhány percig hagyjuk, hogy a túró megolvadjon – ezt nevezik nagyanyáink kaszáspuliszkának.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: