2013. június 21., péntek

Cseresznyekompót

Ígértük, hogy rövidesen elkezdjük feltölteni tartalommal a blogot, nos, úgy néz ki, hamarabb, mint reméltük. A villamossági vállalatnak és a száz éves (ez nem túlzás Gyergyószentmiklóson!) villanyvezetékeknek köszönhetően épp nincs áram az egész városban. Lehet, hogy valahol azért mégis van, de két negyedben nincs, az biztos. S mivel nem tudom készíteni az őszibaracksütimet, úgy döntöttem, akkor legalább ide töltök fel anyagokat. Mivel még tart a cseresznyeszezon - legalábbis ma láttam a gyergyószentmiklósi piacon cseresznyét -, ajánlok egy jó kompótot/befőttet télire. A recept tőlem, azaz Alíztól származik. 

Elkészítési idő: 1,5 óra. Nagyon ízletes kompót, főleg a gyerekek imádják.

2,5-3 kg cseresznye, 2 l víz, 10-15 evőkanál cukor, fahéjdarabkák, fél kiskanálnyi befőzőpor. 

1. A cseresznyét leszárazzuk, és folyó víz alatt alaposan megmossuk.
2. A vizet ízlés szerinti mennyiségű cukorral és két-három darab fahéjjal felforraljuk – kóstoljuk meg, és tetszés szerint tegyünk még hozzá cukrot vagy hígítsuk vízzel –, majd egy-két maréknyi cseresznyét dobunk a fővő szirupba.
3. A cseresznyeszemeket csupán addig tartjuk a szirupban, míg színt váltanak, aztán szűrőkanál segítségével tiszta üvegekbe szedjük. Közben az üveg alját tenyérrel finoman ütögetjük, hogy minél több gyümölcs férjen el benne.
4. A műveletet addig ismételjük, amíg a cseresznye elfogy és az üvegek megtelnek, majd minden üvegbe teszünk egy-két darabka fahéjt.
5. A szirupot újra felforraljuk, ekkor már beletesszük a befőzőport is, majd forrón az üvegekben lévő gyümölcsre töltjük.
6. Ledugaszoljuk, majd a kompótot száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: