2014. április 30., szerda

Csalánfőzelék suszterpityókával

Tudták, hogy a csalán rendkívül gazdag különféle ásványi sókban és több vasat tartalmaz, mint a spenót? Nem tudni, hogy nagyanyáink mennyire voltak tisztába a csalán ezen nemes tulajdonságával, tény viszont, hogy a sarjadzó, zsenge csalánból igencsak finom ételeket készítettek, kezdve a levesektől a főzelékig. Többek közt olyan csalánfőzeléket, ami Alíz képén látható.  

Elkészítési idő: 30-40 perc. Noha nagyon finom a csalánfőzelék, fogyasztásra csak a zsenge, frissen kibújt levelek alkalmasak, szedéséhez húzzunk gumikesztyűt.  

Főzelék: kb. 1 kg zsenge csalánlevél, 2-3 cikk fokhagyma, 2-3 dl tej, só, 1-2 evőkanál liszt, 1-2 evőkanál olaj, ecet és cukor. 
Suszterpityóka: személyenként 1 nagy burgonya, olaj, a sütéshez. 

1. A csalánleveleket leszedjük a száráról, alaposan megmossuk, és enyhén sós vízben meglobbasztjuk.
2. Az apróra vágott fokhagymát pici olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a leszűrt, apróra vágott csalánt, és összekavarjuk. 
3. A lisztből kevés olajon világos rántást készítünk, felöntjük tejjel, és a csalánhoz adjuk. Sóval, ecettel és kevés cukorral ízesítjük, majd pépesre forraljuk. 
4. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, félujjnyi vastag, kerek szeletekre vágjuk, majd a vizétől leitatva, bő, forró olajban ropogósra sütjük. Sütés után sózzuk és borsozzuk. 
5. A csalánfőzeléket tükörtojással és a suszterpityókával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A csalán fövő levét ne dobjuk el, ugyanis hajmosásra alkalmas.

Jó étvágyat!

2014. április 29., kedd

Salátás bableves

A salátás bableves jó átmeneti leves a téli és tavaszi ételek között - véli a képen látható finomság készítője, vagyis Alíz. Nem véletlenül, hiszen ebben a levesben minden benne van, ami a téli és tavaszi levesekre jellemző: füstölt hús, bab, illetve saláta és friss kaporzöld. 

Elkészítési idő: 2-2,5 óra A salátás bableves nagyon tartalmas, ízletes leves, mivel hűtőben jól tárolható, ajánlott belőle nagyobb adagot főzni. Zöldhagymával fogyasztva nagyon finom. 

Leves: 50 dkg száraz tarkabab, 1 csülök, 1 közepes fej saláta, 1 fej hagyma, 1 csokor friss kaporzöld, 2-3 cikk fokhagyma, 1-2 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsír, pirospaprika, só. 
Tálalás: tejföl és ecet. 

1. A tarkababot és a csülköt előző este beáztatjuk, majd másnap bő vízben egy fej hagymával enyhén sózva feltesszük főni. 
2. Amikor a bab és a csülök megpuhult, kivesszük a csülköt, és falatnyi darabokra vágjuk, majd visszetesszük a levesbe. 
3. Beletesszük a kis darabokra tépkedett vagy csíkokra vágott salátát, a finomra vágott kaporzöldet és a fokhagymát. 
4. A lisztből a zsíron vékony paprikás rántást készítünk, és berántjuk vele a levest. 
5. Tálaláskor tejfölt és ecetet adunk mellé.

Jó étvágyat!

2014. április 28., hétfő

Spenótos palacsinta telemeával

Spenótszezon van, ez vitathatatlan, az is lehet, hogy van, aki már unja a spenótot. K. Réka azonban mindenki eszén túljár, ugyanis zöldre festi a palacsintát. Biztos nem találják ki, mivel? Hát, mi mással: spenóttal!

Elkészítési idő: 50 perc. Mutatós, különleges fogás, amit akár ünnepi asztalon is felszolgálhatunk; az adag négy személynek elegendő. 

Palacsinta: 15 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 marék spenót, pici só, 1 evőkanál olaj, 2 dl tej, ásványvíz; illetve olaj a sütéshez. 
Töltelék: 20 dkg telemeatúró, 2 evőkanál tejföl. 

1. A spenótot forrásban levő vízben 2-3 perc alatt megfőzzük, lecsepegtetjük, és botmixerrel pépesítjük. 
2. Egy tálban a tojást a liszttel, a sóval, az olajjal és a tejjel csomómentesen elkeverjük. Hozzáadjuk a spenótot és annyi ásványvizet, hogy tejszín sűrűségű masszát kapjunk. 
3. A serpenyőbe pici olajat hevítünk, majd annyi palacsintamasszát terítünk el az alján, amennyi vékony rétegben befedi; 1-1 perc alatt mindkét oldalát megsütjük. 
4. Lereszeljük a telemeát, elkeverjük a tejföllel, és megtöltjük a palacsintákat. Melegen, hidegen egyaránt fogyasztható. 

Jó tudni! 
• Botmixer hiányában a spenótot késsel vágjuk minél apróbbra. 
• A töltelék igény szerint szerecsendióval fűszerezhető.

Jó étvágyat!

2014. április 25., péntek

Kavart ordás 2.

Már van friss orda a piacokon és nincs jobb hétvégi sütemény egy finom ordás sütinél. K. Réka ordás süteményének az előnye, hogy könnyű elkészíteni, ráadásul nem csak finom, hanem díszes is.

Elkészítési idő: 1 óra Díszes vendégváró sütemény, sok esetben még olyanoknak is ízlik, akik egyébként az ordát nem szeretik. 

Kavart tészta: 8 evőkanál liszt, 1/2 tasak sütőpor, 1/2 evőkanál kakaó, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál olaj, 5 evőkanál tej, 1 tojás. 
Krém: 25 dkg orda, 5 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojássárgája. 
Hab: 2 tojásfehérje, 5 evőkanál porcukor. 

1. A tészta hozzávalóit egy tálban összekavarjuk. 
2. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, és a tésztát beleöntjük. 
3. A krémhez az ordát villával összetörjük, hozzákeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját, majd rákanalazzuk a kakaós tészta tetejére. 
4. Előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. 
5. Közben a tojásfehérjékből és a porcukorból kemény habot verünk. A süteményt kivesszük a sütőből, a habot egyenletesen elosztjuk a tetején, és még 7-8 percre visszatesszük, amíg a hab szép aranysárga lesz. 
6. Miután kihűlt, szeleteljük. A tetejét díszíthetjük reszelt csokoládéval vagy friss tavaszi gyümölccsel.

Jó étvágyat!

2014. április 24., csütörtök

Spenótos masnitészta

Javában tart a spenótszezon és ha unjuk már a főzeléket, készíthetünk belőle spenótos tésztát. A finomság készítője, Alíz szerint bármilyen tésztával finom ez az étel, de masnitésztával szép is. 

Elkészítési ideje: 20 perc. Tartalmas, laktató étel, akár ebédre, akár vacsorára fogyasztható. 

Spenótfőzelék: 0,5 kg spenót, 1-2 cikk fokhagyma, 1-2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1-1,5 dl tej, só, ecet, cukor; 
Spenótos masnitészta: 25 dkg masnitészta, 1 evőkanál olaj, 10-15 dkg sajt; illetve tejföl, ízlés szerint. 

1. A spenótot enyhén sós vízben meglobbasztjuk, majd leszűrjük. Az olajon megfuttatjuk az apróra vágott fokhagymát, hozzáadjuk a finomra vágott spenótot, meghintjük liszttel, felöntjük a tejjel, ízlés szerint fűszerezzük sóval, ecettel és pici cukorral, majd pépesre forraljuk. 
2. Ezalatt a csomagoláson megadott módon kifőzzük a masnitésztát, és leszűrjük. 
3. A kifőtt tésztát átforgatjuk egy evőkanálnyi olajon, megszórjuk reszelt sajttal, összekavarjuk, majd ízlés szerint spenótfőzelékkel dúsítjuk. 
4. Tálaláskor gazdagon lelocsoljuk tejföllel. 

Jó tudni! 
• Az ízletes tavaszi finomság maradék spenótfőzelékből is elkészíthető.

Jó étvágyat!

2014. április 23., szerda

Pikáns csirkeszárnyak

Különleges páccal készült Alíz pikáns csirkeszárnya, előnye, hogy korábban is előkészíthető, a munka dandárját ugyanis a sütő végzi el. Vasárnapi ebédhez főételnek, vagy ünnepi vacsorára ajánljuk.

Elkészítési idő: 1 óra. A pikáns csirkeszárnyakat nemcsak melegen fogyaszthatjuk, hidegtálak finom falatjaként is felszolgálhatjuk. Az alábbi adag négy személynek elegendő. 

80 dkg csirkeszárny. 
Pác: 1 gerezd fokhagyma, só, bors ízlés szerint, 1 evőkanál méz, 2 kávéskanál fehér borecet, 0,2 dl szójaszósz, 0,2 dl chiliszósz, 1 csapott evőkanál őrölt vagy reszelt gyömbér, 2 kávéskanál cukor. 
Sütés: 1 evőkanál kacsazsír vagy 2-3 evőkanál olaj. 

1. A megmosott csirkeszárnyak végét lecsípjük, és ha úgy jobban tetszik, két részre vágjuk. 
2. A zúzott fokhagymát összekeverjük a szója- és chiliszósszal, sóval, borssal, mézzel, gyömbérrel, borecettel és cukorral. 
3. Az így elkészült páclébe egyenként beleforgatjuk a csirkeszárnyakat, és egy éjszakán át hűtőben érleljük. 
4. Ezután a lecsöpögtetett szárnyakat sütőben vagy grillezőben pirosra sütjük, közben többször is megkenegetjük a páclével. 
5. Színes rizibizivel, natúr burgonyával és üde tavaszi salátával tálaljuk.

Jó étvágyat!

2014. április 22., kedd

Tojáskrokett

Húsvét után sok helyen gondot okozhat a maradékok eltűntetése, mivel mindenki "eltelt" a nehéz, zsíros, húsos ételekkel. Ilyen maradék például a főtt tojás, amit vagy a locsoló fiúk hordanak haza, vagy egyszerűen megmarad a sonka mellett. Kérdés: mi legyen a maradék főtt tojással? Például készíthetünk belőle tojáskrokettet, mint ahogy tette Rita is.

Elkészítési idő: 40 perc. Vacsorára tálaljuk, de akár másodikként is felszolgálhatjuk. 

5 tojás, 5 dkg tejföl, 1 maréknyi petrezselyemzöld, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg kenyér, 3 dkg vaj, 3 dkg zsemlemorzsa, só, bors, tej, olaj a sütéshez. 

1. Négy tojást keményre főzünk, a kenyér belsejét kevés tejbe áztatjuk, majd kicsavarjuk. 
2. A főtt tojásokat megpucoljuk, apróra vágjuk, egy tálban összekeverjük a kenyérrel, tejföllel, az apróra vágott hagymával és petrezselyemzölddel, végül ráütjük a nyers tojást, ízlés szerint fűszerezzük és alaposan összedolgozzuk. 
3. Púpozott teáskanálnyi darabokat szaggatunk a masszából, és forró olajban ropogósra sütjük. 
4. Melegen, salátával tálaljuk.

Jó tudni!
* Ha maradék főtt tojásból készítjük, értelemszerűen nem kell tojásokat megfőzni!

Jó étvágyat!