Most már kezd megjelenni a friss orda is, amiből kitűnő süteményeket lehet készíteni. Például olyat, amilyet Köllő Réka készített a fent látható képen.
Hozzávalók
A kovászhoz: 1,5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1dl langyos tej; a kelt tésztágot: 40 dkg liszt, pici só, 3 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 1,5 dl tej, 4 dkg vaj; a töltelékhez: 50 dkg orda, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál gríz, 2 dl tejföl, 2 tojásfehérje, 2 egész tojás, 1 kötés kapor.
Elkészítése
1. Elkészítjük a kovászt: az élesztőt és a cukrot beletesszük a langyos tejbe, és meleg helyen 10 perc alatt felfuttatjuk.
2. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és a vajat, addig kavargatjuk, amíg elolvad, majd kihűtjük.
3. Ezalatt kimérjük a lisztet, beletesszük a sót, két tojássárgáját, a kihűlt olvasztott vajat és az élesztőt, majd alaposan összedolgozzuk. Egy órát meleg helyen kelesztjük.
4. Elkészítjük a krémet: Az ordát a cukorral, a tejföllel, a grízzel és két tojássárgájával elkavarjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott kaprot. A megmaradt négy tojásfehérjét felverjük, és óvatosan az ordás krémhez kavarjuk. Vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze!
5. A megkelt tésztát kinyújtjuk, tepsibe tesszük, és rákanalazzuk a krémet. Előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Még langyosan kockára vágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó tudni!
• A sütemény elkészíthető tehéntúróval is.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése