2013. december 11., szerda

Töltött sertésdagadó

Mint már korábban jeleztük, az ünnepeket megelőzően igyekszünk olyan ételrecepteket ajánlani, amik megállják helyüket akár az ünnepi asztalon is. Alíz töltött sertésdagadóját akár karácsonyra, akár szilveszterre elkészíthetjük, mert igazi parádés fogás, nem utolsó sorban nagyon finom is.

Elkészítési idő: 2 óra.  

Sertésdagadó: 1 kg sertésdagadó, fűszerkeverék, 1 evőkanálnyi zsír, 1 dl bor; 
Fűszerkeverék: 1 kiskanálnyi só, 1-1 mokkáskanálnyi bors, kakukkfű, borókabogyó, pirospaprika, fokhagymapor, vagy 4-5 cikk zúzott fokhagyma, 1 evőkanálnyi olaj;   
Töltelék: 30 dkg darált hús (borjú és sertés vegyesen), 10 dkg házi füstölt sonka, 10 dkg csirkemell, 4-5 cikk fokhagyma, 1 kisfej hagyma, 1 tejben áztatott zsemle, 1 tojás, só, bors, ízlés szerint 

1. A dagadót éles késsel felszúrjuk úgy, hogy jó nagy "zseb" keletkezzen a húsrétegek között. Ha a dagadón bőr is van, akkor éles késsel kereszt alakban bemetsszük, hogy sülés közben a bőr ne ugorhasson össze. 
2. A borsot, kakukkfüvet és borókabogyót mozsárba téve porrá zúzzuk, vagy elektromos darálóval megdaráljuk. Összevegyítjük a sóval, pirospaprikával és fokhagymaporral – ha ezt használunk – illetve finomra zúzzuk a fokhagymát. 
3. Ezután a húst kívül belül vékonyan bekenjük olajjal, megszórjuk a fűszerkeverékkel, illetve bedörzsöljük fokhagymával, ha frisset használunk. 
4. A füstölt sonkát és a csirkemellet kockára vágva, a hagymát, fokhagymát és tejben áztatott zsemlét ledarálva a darált húshoz adjuk, sóval, borssal fűszerezzük, hozzáadjuk a tojást és összekavarjuk. 
5. A tölteléket betöltjük a dagadó húsrétegei közé kialakított üregbe, hústűvel, vagy ennek hiányában fogvájóval betűzzük a nyílást, majd zsírozott tepsibe tesszük alátöltjük a bort és alufóliával letakarva sütjük kb. 30-40 percet. 
6. Ezután levesszük róla a fóliát, és szép ropogósra pirítjuk, közben a pecsenyelével többször is meglocsoljuk. Melegen, párolt vöröskáposztával és krumplipürével tálaljuk, savanyúságot vagy kompótot adunk mellé.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: