Nem múlhat el karácsony mákos-diós tekercs nélkül! Ha lépésről lépésre pontosan követik K. Réka leírását, a siker garantálható. Ha pedig netán elsőre nem sikerülne, az csupán azt jelenti, hogy valami "apróságra" nem fordítottunk figyelmet, de ekkor sem szabad elkeseredni és feladni! Ne feledjük: gyakorlat teszi a mestert és a leghíresebb mestercukrász is volt kezdő hajdanán!
Elkészítési idő: 2 óra. Hagyományos erdélyi sütemény, épp annyira elmaradhatatlan a karácsonyi asztalról, mint a töltött káposzta.
Kovász: 1 dl tej, 25 g élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt.
Alaptészta: 10 dkg vaj, 2 dl tej, 4 evőkanál cukor, pici só, 50 dkg liszt, 1 citrom reszelt héja, 2 tojás.
Diós töltelék: 25 dkg dió, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, pici tej.
Mákos töltelék: 25 dkg mák, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, pici tej.
1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és a lisztet, majd meleg helyen felfuttatjuk.
2. Ezalatt egy lábosban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a két deci tejet, és feloldjuk benne a négy evőkanál cukrot. A keveréket langyosra hűtjük.
3. Egy tálba kimérjük a lisztet, pici sót szórunk rá, majd belereszeljük a citrom héját. Hozzáadjuk az olvasztott vajas keveréket, a felfuttatott élesztőt és a két tojást, és addig gyúrjuk, amíg a tészta hólyagosodni kezd és leválik a kezünkről. Meleg helyen fél órát kelesztjük.
4. Amíg a tészta kel, megdaráljuk a mákot és a diót. Külön-külön összekeverjük a cukorral, és egy-egy evőkanál forró tejet töltünk rá – csupán annyit, hogy ne legyen száraz.
5. A tésztát négy részre osztjuk, egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és két lapot dióval, kettőt pedig mákkal szórunk meg. A töltelékre egyenlő arányban rászórjuk mazsolát is, óvatosan felgöngyöljük, és egy nagyobb tepsiben vagy két kisebben egymás mellé sorakoztatjuk.
6. A tekercseket fél órát kelesztjük, lekenjük felvert tojással, majd villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
Jó tudni!
• A kovász készítésénél figyeljünk arra, hogy ne legyen túl meleg a tej, mert nem fut fel az élesztő.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése